Sursa foto: Facebook/ Viktor Orban

Oficialii din Ungaria au anunțat măsuri drastice după izbucnirea războiului din Ucraina, Guvernul condus de Viktor Orban cerând instituţiilor publice şi companiilor de stat să reducă consumul de gaze cu 25%, potrivit romaniatv.net.

 Reprezentanții guvernului de la Budapesta au cerut instituţiilor publice şi companiilor de stat să reducă consumul de gaze cu 25%, fiind o măsură luată în condițiile crizei energetice

Măsura nu se va aplica spitalelor şi instituţiilor de asistenţă socială, în timp ce firmele care înregistrează un consum ridicat de energie vor beneficia de sprijin din partea statului.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjártó, a declarat că Ungaria nu este dispusă să negocieze sancțiunile energetice, subliniind că planul Comisiei Europene este împotriva intereselor ungare și va duce la oprirea livrărilor de gaze rusești către Europa.

„Nu ai nevoie de un Premiu Nobel pentru a-ți da seama de asta. În această dimineață (…) ne vom da toată silința să facem Bruxelles-ul să înțeleagă în sfârșit că livrările de gaze naturale nu sunt un subiect ideologic sau politic, ci unul ce ține de realitatea fizică”, a mai afirmat ministrul ungar de Externe.

Gergely Gulyás, șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orbán, a făcut un apel către consumatorii casnici să economisească gazele naturale și energia electrică

 Potrivit declarației lui Gergely Gulyás, Guvernul de la Budapesta va controla prețurile lemnelor de foc, astfel încât gospodăriile să se poată aproviziona odată cu apropierea anotimpului friguros.

Viktor Orbán  s-a opus de multe ori sancțiunilor impuse Rusiei, de către Uniunea Europeană, ca urmare a invadării Ucrainei, dar Ungaria respectă sancțiunile decise de UE.

Premierul maghiar se mai opune și unei posibile plafonări a prețului de cumpărare a energiei electrice importate din Rusia, măsură care nu a fost aprobată vineri de Uniunea Europeană. Potrivit lui Viktor Orbán, sancțiunile nu vor afecta Rusia, ci economiile țărilor europene, deoarece acestea vor determina o nouă creștere a prețului energiei.

Articolul precedentDoliu la Castelul Bran, după moartea reginei Elisabeta a II-a
Articolul următor Probleme pentru comercianții din Croația, după ce Guvernul a limitat prețurile unor produse