Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Capitala României nu are definitivat, nici în 2022, Registrul Spațiilor Verzi.

Este vorba despre un instrument util care ar contribui la gestionarea eficientă a spațiilor verzi din București, precizează un articol publicat de proiectul ”În Aer Liber”.

Proiectul, susținut de organizația ”Mai mult Verde”, reprezintă o inițiativă care are în vedere constituirea și dezvoltarea de comunități urbane pasionate de activități în aer liber și preocupate, în același timp, de protecția mediului.  

Un astfel de document ar duce la planuri concrete de acțiune pentru a ameliora calitatea spațiilor verzi și, nu în ultimul rând, înmulțirea unor astfel de zone.

Bucureștiul nu se află pe lista orașelor care au semnat Acordul pentru Orașe Verzi

Acest acord îmbunătățirea calității vieții și accelerează punerea în aplicare a legislației relevante a UE în domeniul mediului.

Prin semnarea acordului, orașele se angajează să abordeze cinci domenii ale gestionării mediului: aerul, apa, natura și biodiversitatea, economia circulară și deșeurile și zgomotul. Un prim pas care trebuia făcut în ultimii ani era definitivarea unui document care să mapeze zonele verzi din București. Registrul Spatiilor Verzi a fost însă realizat în anul 2011, nu a fost actualizat și nici măcar aprobat până în prezent de Consiliul General al Municipiului București. Pe cale de consecință, Registrul reprezintă doar o bază de date fară valoare juridică sau administrativă”, se arată în proiect.

În noiembrie 2021, Tribunalul București obliga Primăria Capitalei să aprobe Registrul Spațiilor Verzi. Decizia, însă, are drept de recurs

Un studiu al Comisiei Europene atrage atenția asupra faptului că Bucureștiul este orașul cu cea mai mică suprafață de spații verzi pe cap de locuitor.

Potrivit articolului, Uniunea Europeană recomandă un minimum de 26 de metri pătrați de spațiu verde pentru fiecare locuitor.

În același timp, Organizația Mondială a Sănătății recomandă un nivel de 50 de metri pătrați/cap locuitor.

Articolul precedentUn director din Iași nu a reușit să ia examenul organizat chiar de el însuși
Articolul următorUngaria se confruntă cu o criză a zahărului, agravată de secetă 
Jurnalist full-time / Pesimist part-time