Delfinii sunt uciși, în mod ilegal, pentru produse alimentare de lux.
Carcasele mutilate a doi delfini cu bot gros (afalini), o specie de delfin prezentă și în Marea Neagră, au fost găsite recent în Sardinia, Italia.
Animalele au fost ucise pentru prepararea de ”mosciame”. Este vorba despre fileuri de carne uscată, care sunt vândute pe piața neagră. Totuși, vânzarea acestor produse este ilegală încă din anul 1989.
Motivația din spatele infracțiunii stă în prețul ridicat la care poate ajunge preparatul pe piața neagră (200 Euro/kilogramul)
”Colegii noștri de la WWF Italia pregătesc deja o acțiune legală împotriva acestei crime, continuând astfel demersurile de combatere a infracționalității împotriva speciilor sălbatice derulate în cadrul proiectului SwiPE”, au transmis membrii reprezentanții organizației World Wildlife Fund din România.
Delfinii din România: o specie în declin
Potrivit World Wildlife Fund, în țara noastră, în Marea Neagră, se regăsesc 3 specii de delfini: delfinul comun, afalinul și marsuinul.
Toate aceste specii sunt protejate prin Directiva Habitate a UE și OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice.
Inclusiv în România, delifinii sunt amenințați de scăderea resurselor de hrană, plasele pescărești, distrugerea habitatelor, dar și de conflictul izbucnit recent în Ucraina.
Ivan Rusev, doctor în științe biologice din Parcul Național „Tuzlivski Lymani” din regiunea Odesa a emis un semnal de alarmă la începutul lunii august. Rusev a precizat că mii de delfini au murit și continuă să moară din cauza războiului declanșat în Ucraina.