Zahar
zahar. Sursa foto: wikipedia

 Ungaria se confruntă cu o penurie de zahăr, cantitatea produsă nefiind suficientă. Din această cauză, cumpărătorii reclamă lipsa zahărului din magazine, cantitatea care poate fi cumpărată fiind limitată sau produsul lipsind de pe rafuri, a declarat Árpád Dorogi, președinte al Asociației Naționale a Producătorilor de Sfeclă de Zahăr, vicepreședinte al Consiliului Produselor de Zahăr și Organizației Interprofesionale, potrivit g4media.ro.

Zahărul va fi tot mai scump

Aceasta susține că producția internă a fost insuficientă din cauza prețului mic al zahărului și al sfeclei de zahăr care a fost înregistrat în ultimii ani, motiv care i-a determinat pe producători să reducă anual suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr. Seceta din acest an a agravat situația, fiind mai puține materii prime pe care producătorul autohton de zahăr le vor putea procesa la fabrica din Kaposvár, judeţul Somogy. Din această cauză, prețul zahărului va crește substanțial, specialiștii fiind sceptici că lucrurile se vor îmbunătăți anul viitor în

„Oferta a scăzut şi în afara Europei, iar prețurile au crescut semnificativ, precum şi costurile de transport. Problema de bază este că consumăm mai mult zahăr decât producem”, a declarat Árpád Dorogi.

Ungaria produce mai puțin zahăr decât este necesar pentru consumul intern

Potrivit acesteia, în 2022 nu se va putea produce nici măcar un sfert din consumul intern, Ungaria consumând trei sute de mii de tone de zahăr pe an. Faţă de acest consum, anul trecut Ungaria a produs doar optzeci de mii de tone, iar anul acesta și mai puțin, poate în jur de șaizeci de mii de tone,a subliniat Árpád Dorogi.

„De asemenea, este o problemă ca, comercianții implicați în comerțul cu zahăr nu înregistrează niciun profit, deoarece ei trebuie să vândă zahărul mai ieftin decât prețul de cumpărare, deoarece şi preţul acestui produs a fost plafonat”, a mai declarat Árpád Dorogi, președinte al Asociației Naționale a Producătorilor de Sfeclă de Zahăr, vicepreședinte al Consiliului Produselor de Zahăr și Organizației Interprofesionale.

Efectul războiului din Ucraina: Prețul zahărului ar urma să crească semnificativ în Europa

Articolul precedentBucureștiul este orașul cu cea mai mică suprafață de spații verzi, pe cap de locuitor
Articolul următorProcedură ilegală, încă din 1989: delfinii sunt uciși, iar carnea lor ajunge pe piața neagră din Italia