ÎPS Teodosie, profesor la Facultatea de Teologie din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC), va fi plătit în sistemul „cu ora”, după ce nu a primit prelungirea pentru calitatea de titular, decizia fiind luată la finalul lunii iulie de către Senatul UOC, relatează G4Media. De altfel, această decizie se va aplica tuturor profesorilor universitari care au împlinit 65 de ani, vârsta legală de pensionare.
Hotărârea Senatului nr. 623/29.07.2021 stabilește că în absența metodologiei prevăzute Legea nr. 1/2011 privind Norma universitară și statutul personalului didactic şi de cercetare din învăţământul superior, nu se poate da curs solicitărilor cu privire la menținerea calității de titular după vârsta pensionării.
După decizia UOC, ÎPS Teodosie nu va mai putea deține nicio funcție în universitate și nu va mai putea face parte din Consiliul Facultății de Teologie. Astfel, Arhiepiscopul Tomisului va mai putea activa în universitate doar în sistem „plata cu ora”.
Potrivit legislației în vigoare, persoanele care au împlinit vârsta de pensionare pot opta să rămână în sistem, până la vârsta de 70 de ani, cu acordul angajatorului, dar fără a putea cumula salariul de la stat cu pensia.
Comisie de anchetă în privința doctoratelor coordonate de ÎPS Teodosie
Potrivit presei locale, Consiliul de Administraţie al UOC a decis, la sfârșitul lunii mai a acestui an, înființatea unei comisii de anchetă privind activitatea Şcolii Doctorale de Teologie, ca urmare a informațiilor apărute în presă legate de încălcări ale legislației universitare și ale eticii academice.
Astfel, Universitatea Ovidius Constanța, unde ÎPS Teodosie a fost conducător de doctorate la Şcoala Doctorală de Teologie, a reacționat după ce Patriarhia Română l-a acuzat pe acesta de plagiat și lipsa onestității științifice, acesta acuzații fiind făcute publice în răspunsul pe care Patriarhia i l-a transmis lui ÎPS Teodosie la solicitarea acestuia de ridicare a Arhiepiscopiei Tomisului la rangul de mitropolie.