Fostul președinte al Consiliului Județean Constanța a fost condamnat astăzi la o nouă pedeapsă cu închisoare. Deși pedeapsa de la fond – de 15 ani – a fost micșorată, pedeapsa de astăzi rămâne este de 10 ani cu executare. Judecătorii Curții Supreme l-au găsit vinovat pe acesta de abuz în serviciu, acuzațiile fiind că a dispus efectuarea unor plăți nelegale în valoare de peste 5 milioane de euro către mai multe instituții aflate în subordinea instituției pe care o conducea. Nu este prima condamnare a lui Nicușor Constantinescu și probabil nici ultima. Acesta deja este închis în penitenciar, unde execută o pedeapsă de şapte ani şi patru luni de închisoare.

Nicușor Constantinescu a fost trimis ultima dată în judecată în iunie 2018, pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În perioada decembrie 2009 – noiembrie 2010, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, în calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu încălcarea dispozițiilor legale în materia achizițiilor publice, a achiziționat și a plătit servicii de publicitate în valoare de 401.700 lei. Suma respectivă reprezintă un prejudiciu adus bugetului Consiliului Județean Constanța concomitent cu obținerea de către firma prestatoare a serviciilor a unui folos necuvenit în același cuantum.
Concret, în perioada respectivă, Consiliul Județean Constanța a achiziționat servicii de publicitate în presa scrisă locală, pentru care a achitat integral un număr de 12 facturi fiscale.

Ca urmare a dispozițiilor emise de Curtea de Conturi a României, Consiliul Județean Constanța s-a adresat instanței civile și a obținut o hotărâre judecătorească definitivă de obligare a inculpatului Constantinescu Nicușor Daniel la plata sumei de 401.700 lei, ce reprezintă întregul prejudiciu al faptei penale. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului”, se arăta în rechizitoriul DNA.

Articolul precedentPremierul asigură că sunt bani de pensii și salarii. Ce problemă este cu angajații Casei de Pensii
Articolul următorPrimarul Sectorului 3, atac la Viorica Dăncilă: „Îi trebuiau câțiva ani să fie ministru, să înțeleagă sistemul, să cunoască administrația publică”