Fostul președinte al Consiliului Județean Constanța a fost condamnat astăzi la o nouă pedeapsă cu închisoare. Deși pedeapsa de la fond – de 15 ani – a fost micșorată, pedeapsa de astăzi rămâne este de 10 ani cu executare. Judecătorii Curții Supreme l-au găsit vinovat pe acesta de abuz în serviciu, acuzațiile fiind că a dispus efectuarea unor plăți nelegale în valoare de peste 5 milioane de euro către mai multe instituții aflate în subordinea instituției pe care o conducea. Nu este prima condamnare a lui Nicușor Constantinescu și probabil nici ultima. Acesta deja este închis în penitenciar, unde execută o pedeapsă de şapte ani şi patru luni de închisoare.

Nicușor Constantinescu a fost trimis ultima dată în judecată în iunie 2018, pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În perioada decembrie 2009 – noiembrie 2010, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, în calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu încălcarea dispozițiilor legale în materia achizițiilor publice, a achiziționat și a plătit servicii de publicitate în valoare de 401.700 lei. Suma respectivă reprezintă un prejudiciu adus bugetului Consiliului Județean Constanța concomitent cu obținerea de către firma prestatoare a serviciilor a unui folos necuvenit în același cuantum.
Concret, în perioada respectivă, Consiliul Județean Constanța a achiziționat servicii de publicitate în presa scrisă locală, pentru care a achitat integral un număr de 12 facturi fiscale.

Ca urmare a dispozițiilor emise de Curtea de Conturi a României, Consiliul Județean Constanța s-a adresat instanței civile și a obținut o hotărâre judecătorească definitivă de obligare a inculpatului Constantinescu Nicușor Daniel la plata sumei de 401.700 lei, ce reprezintă întregul prejudiciu al faptei penale. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului”, se arăta în rechizitoriul DNA.