Voucherele de la „Rabla pentru electrocasnice”, scoase la vânzare

Cumpărătorii ies „tepuiți” din afacere, căci voucherele au „chei de securitate”

Pentru cei care nu au reușit să se înscrie în programul „Rabla pentru electrocasnice”, programul Administrației pentru Fondul de Mediu (AFM) s-a ivit ocazia de achiziționare a acestor vouchere de pe site-urile de vânzări, unde se vând „la jumătate de preț”. Dar riscurile de a lua „țeapă” sunt mari, căci, potrivit lui Andrei Iorgulescu, directorul general al AFM, aplicația pentru acest an are mai multe chei de securitate, astfel încât cumpărătorii „de ocazie” nu le pot folosi. Iorgulescu a declarat, la Digi 24, că inclusiv în magazine se fac verificări ale titularului de voucher.

Anunț vânzare vouchere electrocasnice OLX

„Românul e inventiv și ca în anii anteriori, cei care au accesat programul au selectat din principiu, din start, mai multe vouchere pe care nu le-au folosit tocmai ca să le vândă mai departe. Nu avem cum opri fenomenul, dar să știe că nu au cum să le folosească chiar dacă le cumpără. Nici nu e rentabil când îl cumperi, pentru că scazi valoarea finanțării, adică beneficiezi de finanțare redusă, adică a plătit deja în avans o parte din suma respectivă”, a spus directorul AFM, pentru Digi 24.

Vânzarea este ilegală

Totodată, Andrei Iorgulescu a ținut să precizeze că vânzarea voucherelor din  programul „Rabla pentru electrocasnice” este ilegală, ele fiind dotate cu un cod unic de identificare, în baza CNP, adăugând că nu există pârghiile necesare pentru sancționarea celor ce vând sau cumpără aceste vouchere.

„În principiu, nu avem pârghii pentru că nu e de competența noastră. Din perspectiva programului, sancțiunea e lipsirea de utilizare a voucherului”, a precizat Iorgulescu.

Bugetul AFM, 75 de milioane de lei

Potrivit Administrației pentru Fondul de Mediu, bugetul alocat acestui program este de 75 milioane de lei, iar valoarea voucherelor este următoarea, în funcție de echipamentele incluse în program:

400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puțin noua clasa energetică C;

 400 de lei pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasa energetică D;

400 de lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat, portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++; 

400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E;

 400 lei pentru televizoare având cel puțin noua clasă energetică E;

400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;

200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;

500 de lei pentru laptopuri și 300 de lei pentru tablete.

Bătaia de joc a AFM în programul „Rabla pentru electrocasnice”

Articolul precedentMihai Tudose cere demisia „incompetenților” din cauza PNRR
Articolul următor„Pariul demisiilor”, cine va ceda primul: Ghinea sau Ciolacu