Consiliul Concurenței atrage atenția asupra liberalizării pieței gazelor pentru consumatorii casnici și avertizează că această măsură ar trebui, în mod normal, să ducă la prețuri mai mici, nu mai mari, așa cum se observă în tendința generală a ultimei perioade.

„În contextul liberalizării pieței gazelor pentru consumatorii casnici, Consiliul Concurenței atrage atenția că, atât pe palierul angro cât și pe cel cu amănuntul (client casnic), trebuie să se manifeste un mediu concurențial normal, astfel încât preţurile să se formeze liber pe baza cererii şi ofertei, în condițiile în care există doar doi mari producători interni, iar doi furnizori mari asigură aproximativ 90% din consumul clienților casnici. Ca urmare, operatorii economici mari trebuie să acționeze responsabil atât în relația cu concurenții lor mai mici, cât și cu clienții și să nu folosească abuziv poziția dominantă sau să nu realizeze înțelegeri anticoncurențiale”, spune reprezentantul Consiliului Concurenței.

Consiliul Concurenței: „Consumatorii trebuie să aibă încrederea că pot schimba în mod liber furnizorul”

„Ne dorim ca procesul de liberalizare să asigure cliențiilor casnici condițiile pentru a-și modifica contractele de furnizare a gazelor naturale astfel încât să obțină cel mai bun preț și cele mai bune servicii asociate. Consumatorii trebuie să aibă încrederea că pot schimba în mod liber furnizorul, fără ingerințe din partea furnizorului actual al operatorului sistemului de distribuție. În acest fel, consumatorii pot genera o presiune concurențială care se poate transmite pe lanțul producție-furnizare și poate determina obținerea unor condiții contractuale mai favorabile”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Concurenței.

De aemenea, s-a mai menționat faptul că monitorizarea va continua, iar în cazul în care se vor observa nereguli și neconcordanțe, se vor lua măsuri legale împotriva operatorilor ce nu respectă prevederile.

„În perioada următoare vom colabora cu autorităţile competente – Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), dar și Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – pentru a îmbunătăţi accesul consumatorilor la informaţiile relevante astfel încât aceștia să poată lua o decizie fundamentată de contractare a gazelor naturale, dar și pentru a preîntâmpina eventuale acțiuni de blocare a migrației clienților; în același timp vom discuta cu furnizorii de gaze naturale în vederea identificării unor posibile bariere în ceea ce priveşte creşterea gradului de concurenţă în piață” a mai declarat președintele Consiliului Concurenței.

Articolul precedentTăriceanu ar vrea ca restauratele să fie deschise, mai ales atunci când vine ploaia
Articolul următorCât valorează trei mandate de primar? 700.000 lei! Un primar din Vrancea, pus să plătească
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.