De parcă nu avea destule „bube”, Victor Ponta s-a mai ales cu o belea. Numele său apare, alături de cel al lui Crin Antonescu, stenogramele din dosarul Herţanu-Semcu, din discuţiile interceptate reieşind că aceştia ar fi fost informaţi şi ar fi vorbit despre contractele de lucrări din judeţul Prahova.
Procurorii DNA Ploieşti l-au reţinut miercuri pe Adrian Semcu, director al SC Hidro Prahova şi fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Prahova în perioada 2008-2012, acuzat de trafic de influenţă în dosarul în care sunt inculpaţi cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, deputaţii Sebastian Ghiță, Vlad Cosma şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma.
În acelaşi dosar a fost reţinut şi omul de afaceri Gheorghe Boeru, reprezentant al SC Romair Consulting SRL, firmă care a derulat afaceri cu SC Hidro Prahova SA, deţinută de Consiliul Judeţean Prahova. Boeru este acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă şi evaziune fiscală.
În documentele procurorilor, obţinute de Mediafax, se arată că, începând din 2010, anterior şi pe parcursul derulării procedurilor de achiziţie pentru contractele de servicii şi lucrări ce urmau să fie încheiate în cadrul proiectului cu fonduri europene „Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova”, au existat discuţii şi înţelegeri între mai multe persoane influente şi cu importantă susţinere politică, privind realizarea intereselor vizând obţinerea, în mod ilicit, a unor sume de bani din plăţile făcute de beneficiarul proiectului, SC Hidro Prahova SA. Anchetatorii susţin că banii urmau să fie primiţi, sub formă de comisioane, de la firmele agreate, pe care fiecare dintre persoanele implicate urma să le sprijine în atribuirea contractelor prin exercitarea influenţei pe care o aveau la conducerea şi angajaţii SC Hidro Prahova SA, respectiv la reprezentanţii Ministerului Mediului şi Pădurilor ce aveau atribuţii legate de derularea proiectului.
În documentele procurorilor sunt redate mai multe interceptări ale unor discuţii telefonice din 2010 şi 2011. Într-una dintre aceste discuţii, din 21 ianuarie 2011, dintre Adrian Semcu şi Nicoleta Cătălina Buzoianu, cei doi fac referire la fostul lider PNL Crin Antonescu şi preşedintele PSD, Victor Ponta, când discută despre încheierea contractului de „Asistenţă tehnică pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrări” din cadrul proiectului cu fonduri europene. Din discuţii rezultă că Antonescu ştia de „toate dedesubturile” lui Sebastian Ghiţă, iar acesta din urmă ar fi vorbit cu Victor Ponta:
„BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Am vorbit cu ăsta.
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Da?
BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Păi a zis măcar să o rezolve aşa…, jumate, adică să-i dea ree.
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Aha.
BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Şi diseară, când termină acela, că se duce nu ştiu unde, se mai întâlnesc o dată, pe seară.
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Dar nu au dat încă verdictul ăia?
BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Nu, nu.
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Dar cât crezi că mai durează? Sau el ce zice?
BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Mă, el zice că deseară ar avea un răspuns mai clar. La 7, nu ştiu când are întâlnirea, a zis că, cum termină acolo, mă sună iar şi dacă e ceva mai mult de vorbit, mâine ori mă duc până la jumatea drumului ori vine el, ori nu ştiu… ceva de genul ăsta.
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Îhî.
BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Cam aşa am discutat cu el.
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Am vorbit cu tovarăşul CRIN.
BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Da?
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: L-am sunat, nu mi-a răspuns şi în 2 minute mă sună înapoi. Lejer, foarte aşa… Ştie de toate dedesubturile lui GHIŢĂ, dar el a vorbit cu PONTA. Şi i-a zis Băi, e problema voastră, la Prahova nu cedez, unul e al nostru. Nu contează care ( n.n. ulterior a fost încheiat contractul cu asocierea formată din SC GROSSMAN ENGINEERING SRL, administrată de cumnatul premierului Ponta Victor Viorel, Herţanu Iulian Cristian, şi SC EURO CONSTRUCT TRADING 98 SRL) Şi el… tot el zice…: Băi ADI, să fiu sincer şi drept, eu cred că ar fi mai important judeţul, că la Ploieşti e CĂTĂLINA, e organizaţia, avem fieful totuşi de nivel… nu-mi fac probleme. Dar în judeţ… Exact gândirea mea. Ştii?
BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Da”.
Procurorii redau în documentele din anchetă şi o discuţie din 19 septembrie 2011, când Adrian Semcu este contactat de Mihai Ştefănescu şi discută despre proiectele din judeţul Prahova, Ştefănescu spunând că acestea ar fi deja împărţite de „mogul”, care „face toate jocurile”. Evident, aşa cum precizează şi anchetatorii, este vorba despre Sebastian Ghiţă. În discuţie se face referire şi la „ăla micu’ „, procurorii făcând menţiunea că referirea este la Vlad Alexandru Cosma.

Articolul precedentParlamentarii coaliţiei au făcut scut în jurul lui Victor Ponta.
Articolul următorCum a rămas neterminată magistrala feroviară Bucureşti-Constanţa