Diaspora
Diaspora. Sursa foto: impact.ro

Guvernul României vrea să le acorde facilități românilor care se întorc din străinătate. În acest scop, Executivul a lansat un program special destinat celor care decid să se întoarcă în țară. Românii vor beneficia de ajutoare sociale sau de locuri de muncă. Astfel, cei care se întorc acasă vor primi de la stat o sumă care reprezintă 50 la sută din salariu în momentul în care se angajează în România. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat că românii care se întorc din străinătate vor primi de la stat 50 la sută din salariu la angajarea în România, dar suma acordată nu va depăşi 2.500 de lei.

„Măsura vizează segmentul de forţă de muncă tânără, dar şi pe cel care depăşeşte 50 de ani şi care se găsește în serioase situaţii de dificultate în a-şi găsi un loc de muncă”, a explicat Marius Budăi.

„O măsură activă, pe care Guvernul a susţinut-o la propunerea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, constă în acordarea angajaților a unei sume de maximum 50% din salariu, până la 2.500 de lei, pentru fiecare persoană angajată care se întoarce din străinătate și se angajează în țară.

Proiect separat pentru integrarea românilor care s-au întors în țară

Măsura se va aplica pe o perioadă de 12 luni, începând de la data angajării. Firma trebuie să mențină fiecare angajat pentru încă 12 luni de la terminarea celei pentru care a primit sprijin de la stat.

„În funcţie de situaţie, vom avea programe de integrare a lor. Românii care s-au întors sunt din mai multe categorii, sunt muncitori sezonieri, de exemplu (…), oricine are o meserie. Normal că în planul de relansare economică de după revenirea la normalitate vom avea un proiect separat pentru integrarea românilor care s-au întors. Va exista o posibilitate pentru mulţi dintre cei care s-au întors, mai ales cei care au avut activităţi, în ţările în care au muncit, în domeniul agriculturii şi va fi o oportunitate. E un program pregătit la Ministerul Agriculturii, pe care urmează să-l lansăm, dedicat românilor care revin în ţară din diaspora. Cine nu va reuşi să-şi găsească un loc de muncă sau nu va vrea să-şi găsească un loc de muncă va beneficia pentru o perioadă de timp, că există legea venitului minim garantat (…), de ajutor social. Este şi asta o soluţie. Pentru ei nu e valabil şomajul tehnic. (…) Preferăm mai degrabă o integrare. Sunt şi oameni de afaceri care s-au întors (…), putem să le acordăm o formă de sprijin ca să-şi desfăşoare afacerile în România”, a explicat premierul Nicolae Ciucă.

Descinderi în Târgoviște, la membrii clanului Ghenosu

Articolul precedentBulgaria va trece la euro de la 1 ianuarie 2024
Articolul următorPericol de poluare în Portul Constanța, după scufundarea unei barje încărcată cu cărbune din Rusia