Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Ministrul bulgar al inovării şi creşterii, Daniel Lorer, a declarat că Bulgaria va introduce moneda euro la data de 1 ianuarie 2024. Ministrul bulgar al inovării şi creşterii a subliniat că nu există nicio dezbatere cu privire la data sau la decizia asupra a ceea ce trebuie făcut.

„1 ianuarie 2024 este data”, a explicat ministrul. Partenerii din coaliţia de guvernământ de la Sofia au căzut de acord asupra unui plan naţional pentru introducerea monedei euro. În cadrul consiliului de experţi extraordinar convocat de vicepremierul Asen Vasilev, s-a decis ca data introducerii monedei euro să rămână 1 ianuarie 2024, planul urmând să fie dezbătut în cadrul Parlamentului.

„Primul nostru pas este să cădem de acord asupra planului la nivelul consiliului de coaliţie, după care, presupun că va ajunge în parlament. Dar nu există nicio dezbatere despre dată. Acest lucru a fost acceptat de guvernul anterior, aşa că noi ne mişcăm după datele stabilite. În ceea ce priveşte modul în care avansăm, mesajul meu către Parlamentul bulgar şi în special către partenerii de coaliţie este să arătăm o mare responsabilitate pentru acest proces, astfel încât să se poată desfăşura cât mai repede posibil”, a declarat ministrul Daniel Lorer.

Bulgaria este una dintre cele mai sărace ţări ale Uniunii Europene

Timp de o lună de la adoptarea monedei europene, leva și euro vor circula concomitent, moneda națională urmând a fi retrasă treptat din circulație. România nu are o țintă stabilită privind intrarea în clubul statelor care folosesc moneda europeană. Bulgaria a fost admisă împreună cu Croaţia în anticamera euro încă din iulie 2020. Nu va exista nicio perioadă de tranziţie. Astfel, moneda naţională şi euro vor circula concomitent timp de o lună, leva urmând a fi retrasă din circulație la începutul lunii februarie 2024. Bulgarii vor putea schimba moneda națională la un curs fix de 1,95 leva pentru un euro. 19 state membre ale Uniunii Europene folosesc euro. Lituania este țara care s-a alăturat cel mai recent clubului Zonei euro, la 1 ianuarie 2015.

Descinderi în Târgoviște, la membrii clanului Ghenosu

Articolul precedentUn bunic ucrainean își îngrijește nepotul rănit: ”Sunt sute de familii în situația asta. Pentru ce?”
Articolul următorAjutoare sociale sau locuri de muncă subvenționate pentru românii care se întorc din străinătate