Şeful Gărzii Naţionale de Mediu se implică, după ce zeci de containere pline cu deșeuri ilegale au fost descoperite în Portul Constanța

Autoritățile au intenția de a achiziționa scanere pentru depistarea deșeurilor

Foto: Poliția de Frontieră

În urma descoperirilor cu repetiție de zilele acestea, din Portul Constanța, ședul Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Burceanu, a promis să se implice și, pe viitor, să acorde o mai mare importanță acestui punct de intrare în țară. „Infracţionalitatea de mediu a crescut cu o viteză fantastică sau reacţia autorităţilor a crescut foarte mult, dar cert este că presiunea la nivel european a diferitelor structuri certate cu legea la nivel european este din ce în ce mai mare pe zona de deşeuri”, a spus Octavian Berceanu.

Șeful Gărzii Naționale de Mediu: „În Portul Constanţa avem 90 de containere care urmează să fie verificate şi reîntoarse de acolo de unde au plecat. Astfel de verificări se fac pe toată graniţa României cu titlu de permanenţă”

Acesta a mai menționat, de asemenea, că tot ce intră în România în momentul de faţă este verificat, „absolut tot”, dând asigurări că nu există niciun „container care să nu intre, nu mai este niciun fel de dubiu că avem nevoie de verificări amănunţite pe orice container care intră în România”.

Dacă la începutul anului în ianuarie am avut zero plângeri penale, în februarie am avut 11, în martie – 33, în luna aprilie 44 de plângeri penale.

Octavian Berceanu

Mai mult, acesta a mai zis că în momentul de față toți angajații disponibili lucrează astfel încât să nu mai existe situații similare pe viitor.

Portul Constanța, groapa de gunoi a Germaniei. Încă 15 containere pline cu deșeuri descoperite de Poliția de Frontieră

Colaborare cu Ministerul Justiției și Ministerul Mediului

Berceanu a anunțat că există inclusiv discuții cu Ministerul Justiţiei pentru realizarea unui mecanism „mult mai robust de verificare”, adăugând că o colaborare similară va exista și cu Ministerul Mediului, în scopul unor investiții viitoare „pentru scanere mobile astfel încât să facem o scanare în timp real foarte eficientă a containerelor, să urmărim containerele care intră şi primesc aprobare ce se întâmplă mai departe cu ele şi să neutralizăm orice structură de crimă organizată care ar acţionează în acest domeniu pe teritoriul României şi la nivel european. Cooperarea este la nivel european”, a mai spus acesta, în cadrul conferinței de presă susținută în cursul zilei de astăzi.

Articolul precedentDoina Gradea a fost demisă din fruntea Societății Române de Televiziune
Articolul următorRădoi susține că o călătorie la metrou ar trebui să coste 50 lei
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.