Florin Cîțu ne relaxează de la 1 iunie

Toate județele din România au intrat în „scenariul verde”, având o rată de infectare de sub 1,5 cazuri la mia de locuitori

Premierul Florin Cîțu a declarat că de la 1 iunie vor exista relaxări pentru toți românii, indiferent de zona în care vor fi acestea, chiar dacă nu va fi o relaxare totală, pe care o așteaptă pentru data de 1 august.  Mai ales în contextul în care, în acest moment, niciunul dintre județele din România nu mai are o rată de infectare de peste 1,5 cazuri la mia de locuitori.

Totodată, a precizat că mizează în continuare pe obiectivul pe care și-a propus, acela de a avea 5 milioane de persoane vaccinate. În acest caz, medicul Valeriu Gheorghiță a precizat, marți, că este vorba de persoane vaccinate cu cel puțin o doză, considerând că nu este suficient timp pentru schema completă de imunizare până la data de 1 iunie. De seamenea, premierul a menționat și faptul că tot de la 1 iunie va lua în calcul găsirea de soluții pentru a începe evenimentele private. Dacă în ultimul an, guvernul s-a axat mai mult pe partea sanitară a crizei, premierul Cîțu, a declarat, la Satu Mare, că de acum este cazul ca România să se concentreze și pe cea economică.

„După ne vom concentra pe economie. De un an de zile ne concentrăm pe sănătate, urmează să ne concentrăm pe economie. România urmează paşi într-un proces de convergenţă, poate a făcut paşi înapoi şi nu are nicio scuză. Avem un guvern care şi-a asumat să facă reforme şi care face reforme. Încă nu vorbim cum se vor lua relaxări şi cum vor fi ele implementate. În acest moment discutăm mai multe scenarii pe care le avem pe masă. Ceea ce este important de înţeles pentru toţi românii, că de la 1 iunie vor exista relaxări pentru toţi românii, indiferent de zona unde sunt”, a afirmat Florin Cîţu, prezent la Satu Mare.

Vor există măsuri care vor da înapoi anumite restricţii de anul trecut

Cât privesc eventualele facilități acordate persoanelor vaccinate, premierul consideră că acestea sunt necesare, putând fi considerate un beneficiu adus componentei de sănătate publică, și care s-ar putea materializa prin ridicarea unora dintre măsurile care au fost valabile anul trecut. „Vom vedea cum vor arăta în final aceste măsuri şi care vor fi ele. Este clar că de la 1 iunie vor există măsuri care vor da înapoi anumite restricţii de anul trecut. Deja unele dintre măsuri le-am anunţat. Bineînţeles că ştiu problema cu evenimentele private şi anul acesta cu siguranţă vom găsi o soluţie să înceapă de la 1 iunie aceste evenimente private. Vom vedea dacă putem să mergem pe testare, cum se va face testarea. Suntem flexibili la soluţii”, a mai precizat premierul Cîțu.

La raportarea de marți a Grupului de Comunicare Strategică, cea mai mare rată de infectare cu noul coronavirus din ultimele 14 zile era înregistrată în municipiul București, de 1,49 cazuri la mia de locuitori, în timp ce județul Ilfov avea o rată de 1,39 la mie. În privința vaccinării, până la raportarea de luni, erau vaccinate 3.672.534 de persoane, dintre care peste 2,42 milioane cu ambele doze.

Băsescu crede că opinia Patriarhului Daniel cântărește mult în campania de vaccinare

Articolul precedentDNA a deschis un dosar penal în cazul Arthur
Articolul următorFirea, îngrijorată din pricina mușcăturilor de căpușă