Societatea Națională Nuclearelectrica a decis reprogramarea opririi planificate a Unității 1 de la Cernavodă
Decizie istorică la Cernavodă. Pentru prima dată în cei 24 de ani de când funcționează Reactorul 1, SNN a amânat pe termen nelimitat revizia obligatorie la doi ani a instalațiilor nucleare. “SN Nuclearelectrica SA informează acționarii și investitorii asupra Deciziei Consiliului de Administrație al SNN, întrunit în ședință în data de 08.05.2020, de a demara programul de oprire planificată a Unității 1 CNE Cernavodă începând cu data de 20 iunie 2020. În mod uzual, opririle planificate ale unităților nucleare se realizează alternativ, o data la doi ani pentru fiecare unitate, în perioada mai-iunie, dar în condițiile de pandemie la nivel internațional, similar altor centrale nucleare, oprirea planificata a Unității 1 de la Cernavoda s-a amânat. (…) decizia amânării opririi planificate a Unității 1 CNE Cernavodă a fost determinată de contextul actual al epidemiei de COVID-19 coroborat cu măsurile aferente Planului de protecție al personalului pentru asigurarea continuității operării și producției, întrucât derularea unei opriri planificate reprezintă un proiect complex de investiție prin structura logistică contractare și personal implicat. (… )SNN va emite, anterior datei de 20 iunie 2020, un comunicat de presă privind începerea efectivă a programului de oprire planificată a Unității 1 CNE Cernavodă. Amânarea și realizarea opririi planificate a Unității 1 CNE Cernavodă începând cu data de 20 iunie 2020 nu afectează menținerea nivelului înalt de securitate nucleară și eficiența în operare a Centralei, producția desfășurându-se la parametri normali”, a comunicat compania.
Operatorii nucleari, izolați
Reamintim că pandemia a determinat personalul centralei nucleare să ia măsuri speciale. “Informăm acționarii și investitorii că SNN a elaborat și implementat un Plan de Continuitate a activităților în cazul unei epidemii și a format un Grup de Lucru intern care elaborează, coordonează și implementează măsurile de prevenire și planifică măsuri de protecție în funcție de posibila evoluție a situației. Planul de asigurare a continuității este elaborat în concordanță cu legislația naționala și măsurile stabilite la nivel guvernamental. Planul a fost conceput pentru aplicare gradual, de la măsuri preventive de igienă până la măsuri de izolare a personalului esențial, iar în prezent este aplicat integral în așa fel încât să se reducă la minim riscul de contaminare cu coronavirus pentru personal și să asigure în permanență activitățile esențiale de operare și producție. Pentru asigurarea personalului esențial în vederea operării în siguranță a instalației, SNN/CNE a inițiat din data de 15.03.2020 implementarea izolării personalului esential în conformitate cu Hotărârea CNSSU nr. 9/14.03.2020. În prezent, toate activitățile SNN se desfășoara în parametri normali”, a mai precizat conducerea compamiei.
Unitățile I și II de la Cernavodă produc împreună aproximativ 20% din consumul de energie electrică al țării. Reactoarele nucleare utilizează tehnologia canadiană CANDU. În anul 2018, cele două unități de la CNE Cernavodă au produs 11.377.435 MW.