Sursa foto: Observator
Sursa foto: Observator

Economia României ar putea avea o creștere de numai 1,9% în acest an, din cauza războiului din Ucraina, în condițiile în care estimarea era de 4,3 în ianuarie. Anunțul  privind încetinirea creșterii economice a fost făcut de către Banca Mondială. România ar urmă să înregistreze o inflație de 9,8% în acest an și 5,3% anul viitor, mai afirmă specialiștii Băncii Mondiale. Banca Mondială a revizuit prognoza de creștere economică pentru România, la 1,9% pentru acest an dar a majorat în schimb creșterea PIB-ului din anul 2023 la 4,1%, de la estimarea de 3,8% din ianuarie.

 Care sunt factorii care vor influența economia României

Forța economiei României va depinde de evoluția noilor variante ale COVID-19 și de războiul din regiune, se arată în raportul Băncii Mondiale. Capacitatea României de a absorbi fondurile UE va fi decisivă pentru  dezvoltarea durabilă și ecologică. O reducere substanțială a deficitului fiscal în 2022 este improbabilă,  deoarece guvernul va trebui să susțină redresarea economică. Creșterea prețurilor la alimente și energie dar și scăderea remitențelor ar putea însemna o redresare mai îndelungată pentru categoriile vulnerabile ale populației.

Un război prelungit în Ucraina ar putea determina o accentuare a sărăciei pe termen scurt, potrivit raportului Băncii Mondiale. Economia Ucrainei se va contracta probabil cu 45,1% în acest an, în condițiile în care invazia Rusiei a închis companii, a redus exporturile și a făcut imposibilă activitatea economică în zone mari ale țării. PIB-ul Rusiei în 2022 va scădea cu 11,2% din cauza sancțiunilor impuse de Statele Unite și aliații săi occidentali asupra băncilor, întreprinderilor de stat și altor instituții din Rusia.

Regiunea Europei Centrale, afectată de războiul din Ucraina

Regiunea Europei de Est, care cuprinde Ucraina, Belarus și Moldova, ar urma să înregistreze o contracție a PIB-ului de 30,7% în acest an, din cauza șocurilor provocate de război și a întreruperii comerțului.

Creșterea în regiunea Europei Centrale, care cuprinde Bulgaria, Croația, Ungaria, Polonia și România, va fi redusă anul acesta  la 3,5%, de la 4,7% anterior, din cauza afluxului de refugiați, a creșterii prețurilor materiilor prime și a scăderii încrederii care afectează cererea.

Războiul a făcut imposibilă activitatea economică în multe zone. Pagubele din  domeniul infrastructurii, care depășeau 100 de miliarde de dolari până la începutul lunii martie – aproximativ două treimi din PIB-ul Ucrainei din 2019 – sunt mult depășite „deoarece războiul a continuat și a provocat daune suplimentare”. Amploarea contracției din Ucraina este „supusă unui grad ridicat de incertitudine” legată de durata și intensitatea războiului.

Șocurile suplimentare ale prețurilor la mărfuri și o pierdere a încrederii pe piața financiară declanșată de o escaladare a războiului, ar putea duce la o contracție de 75% a PIB-ului Ucrainei și de 20% a producției Rusiei.

iRareş Bogdan, atac furibund la adresa USR: Sigur că e uşor frustrant să fii în afara jocului de putere

Articolul precedentRareş Bogdan, atac furibund la adresa USR: Sigur că e uşor frustrant să fii în afara jocului de putere
Articolul următorTurismul din Delta Dunării s-a revitalizat! Primele vase de croazieră au ajuns la Tulcea