Sursa foto: ePitesti.ro

România a transmis solicitări de decontare din mecanismele europene de aproximativ 300 milioane de lei, cele mai mari cheltuieli  fiind realizate de Ministerul Afacerilor Interne. Este vorba de suma de aproape 200 de milioane de lei.  Potrivit ministrului Lucian Bode, cei mai mulţi bani au fost cheltuiţi de către Ministerul de Interne, pentru gestionarea crizei din Ucraina.

Peste 700.000 de cetăţeni din Ucraina au venit în România, de la izbucnirea războiului din ţara vecină, a mai precizat ministrul Lucian Bode. Din cei 700.000 de cetăţeni ucraineni,  80.000 au rămas în România, dintre care 36.000 sunt minori.

Câți bani cheltuie statul pentru cetăţenii ucraineni

„Din 24 februarie, până în prezent, în România au intrat peste 700.000 de cetăţeni ucraineni. Pe teritoriul României sunt, în acest moment, 80.000 de cetăţeni ucraineni, aproape 36.000 sunt minori. Dintre cei care au ales să rămână pe teritoriul României, 4.300 au solicitat azil şi aproximativ 5.000 au permise de şedere temporară. Ceilalţi 70.000 au statut de cetăţean care are dreptul să stea pe teritoriul României timp de 90 de zile. Au paşaport biometric sau simplu şi au acest drept. Sigur că România nu va trimite afară din ţară niciun cetăţean ucrainean. Dacă vor dori să se întoarcă, şi ne dorim şi noi că acest conflict să se încheie, se vor putea întoarce în ţara lor”, a declarat Lucian Bode.

 Ministrul Lucian Bode a mai declarat că zilnic acționează 26.000 de efective pe toate palierele, dintre care 5.300 acţionează pe ceea ce înseamnă protecţia frontierei. Pentru cazarea refugiaților ucraineni sunt disponibile 50.000 de locuri care sunt puse la dispoziţie de administraţii locale, ONG-uri sau companii private.

„ Alocăm 20 de lei pe zi pentru hrană, 50 de lei pe zi pentru cazare. Aceeaşi sumă o primesc şi persoanele fizice care primesc refugiaţi”, a punctat Lucian Bode.

Nicolae Ciucă a fost ales președinte PNL

Articolul precedentJens Stoltenberg: NATO trebuie să se adapteze la această nouă realitate
Articolul următorLuptă strânsă pentru președinția Franței. Emmanuel Macron o va înfrunta pe Marine le Penn