Alte 35 de companii sunt verificate de Consiliul Concurenței în investigația pe piaţa masei lemnoase din România, începută în 2016. Instituția a anunțat că în acest moment verificările vizează 94 de companii, printre care și Holzindustrie Schweighofer, Kronospan Romania, Egger Romania și Alredia. „Pe parcursul investigaţiei am obţinut noi indicii care sugerează implicarea mai multor companii din domeniu în posibile înţelegeri anticoncurenţiale, ceea ce arată că ne uităm cu mare atenţie la licitaţiile publice din acest sector”, spune Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Cea mai cunoscută dintre firmele nominalizate este societatea Holzindustrie Schweighofer, drept unul dintre marii exportatori de lemn din România. Anul trecut, societatea a intrat în vizorul DIICOT. La acea dată au avut loc mai multe percheziții, inclusiv la sediul central al companiei. Procurorii bănuiau că Holzindustrie Schweighofer ar fi cumpărat lemn tăiat fără avize sau cu acte false şi l-ar fi exportat.

În investigația începută în 2016 „Consiliul Concurenței verifică posibile înţelegeri în vederea împărţirii pieţei/surselor de aprovizionare, precum şi adjudecării partizilor (volum de lemn destinat comercializării) la un preţ minimal în cadrul licitaţiilor organizate de Romsilva prin Direcţiile silvice. La sfârşitul anului trecut, Consiliul Concurenței sancționat Forestar SA, Nico Paul SRL și Saniral SRL cu amenzi totale de 2.315.077 lei (aprox. 497.866 euro) pentru trucarea unei licitații derulate de Romsilva prin Direcția Silvică Neamț pentru valorificarea lemnului fasonat.

De asemenea, Autoritatea de Concurenţă a finalizat, în 2017, o anchetă sectorială pe piaţa primară a lemnului și a elaborat o serie de propuneri şi recomandări pentru îmbunătăţirea concurenţei în acest sector, care au fost preluate în reglementările din domeniu. Astfel, Autoritatea de Concurenţă a recomandat Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva să elimine posibilitatea acoperirii, din alte activităţi, a unor costuri legate de prelucrarea masei lemnoase în instalaţiile proprii. Cu privire la modalitatea de selectare de către Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a partizilor care vor fi recoltate tot de către aceasta, Consiliul Concurenţei recomandă că ar trebui să se realizeze într-un mod nediscreţionar, în baza unei reglementări interne distincte”, se arată într-un comunicat de presă.

Articolul precedentDosar penal pentru ministrul Cuc, referitor la schimbarea conducerii Tarom. „Pentru Tarom plătim orice”
Articolul următorUn fost militar a recunoscut că l-a ucis pe jurnalistul slovac de investigații Jan Kuciak