Premierul Florin Cîțu a fost rugat aseară, după ședința de Guvern, să explice rațiunea care a stat la baza modificării intervalului pentru restricţiile de noapte, una dintre măsurile care vor intra în vigoare odată cu prelungirea stării de alertă, pe 14 martie. Guvernul a aprobat prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, cea mai importantă măsură fiind cea referitoare la restricţia privind circulaţia pe timp de noapte în afara locuinţei începând cu ora 22.00, faţă de 23.00, cât era până acum, la propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgenţă.
Totodată, s-a propus limitarea gradului de ocupare a spaţiilor de cazare din cadrul structurilor de primire turistică la cel mult 70% din capacitatea maximă a acestora, pentru spaţiile de cazare dispuse în mai multe localităţi sau zone în care se practică schiul sau alte sporturi de iarnă.
Cîțu a explicat că măsurile din România ar fi copiate după modelul altor țări, însă a dat un singur exemplu în acest sens, unde măsurile restrictive privind circulația ar opera de la ora 18.00. Din perspectiva celor care ne conduc și decid în momentul acesta, noile măsuri restrictive ar fi mână în mână cu campania de vaccinare, pentru limitarea efectelor pandemiei de coronavirus.
„Ne-am uitat la ce fac celelalte țări și una dintre primele măsuri pe care toate țările o iau este aceea de a reduce timpul de circulaţie pe durata nopţii. Este o măsură care a funcționat; bineînțeles, România – dacă vă uitați, am pregătit un sumar al acestei măsuri, să vedeţi cum arată în alte ţări – România este printre cele mai permisive țări dezvoltate unde după ora 6:00 nu se mai poate circula, după ora 6:00 seara. Este o măsură care a fost folosită în alte țări și are succes și în România, în momentul în care am implementat-o, a avut succes.
Vom vedea cum va evolua. Eu zic că diferența faţă de data trecută când am impus această măsură, o fac dozele de vaccin. Am început o campanie de vaccinare, repet, o campanie de vaccinare de succes, în martie vom vaccina aproape 1 milion de români, în aprilie deja mergem la aproape 2 milioane de români şi aşa mai departe, deci în plus faţă de ce avem până acum. Deci, va ajuta foarte mult campania de vaccinare care merge în paralel cu aceste reguli.
Am spus, din momentul în care s-au relaxat puţin condițiile, în iarnă, că depinde doar de noi să rămână acele condiții. Din păcate, nu toată lumea a ascultat acele recomandări și astăzi ne aflăm în fața acestui fapt, trebuie să introducem această restricție, o restricţie minoră, dacă mă întrebaţi pe mine, având în vedere contextul european al pandemiei şi ce se întâmplă în alte ţări”, a declarat premierul.
Cât despre exemplul concret, acesta a vorbit de situația din Franţa, nefiind însă pregătit să lămurească mai multe. „Mai sunt câteva, trebuie să mă uit, le-am primit aseară. O să le pun pe pagina mea de Facebook. Dar sunt mai multe ţări. Să ştiţi că România este printre ţările cele mai permisive”, a asigurat Cîțu.