Poliția de Frontieră va avea două nave noi de patrulare

Acesta este doar începutul unui proiect mai mare ce presupune dotarea flotei navale a Poliției de Frontieră

Ministerul Afacerilor Interne a semnat, miercuri, 10 martie, un contract pentru construirea și achiziționarea a două nave maritime de patrulare. Ulterior, acestea vor intra în subordinea Poliției de Frontieră, scrie CTNews.ro. Mai exact, contractul, în valoare de 129.944.250 de lei fără TVA (26 milioane de euro), a fost încheiat între Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și Damen Shipyards Gorinchem B.V. Netherlands. Proiectul urmează să fie finanțat prin fonduri europene nerambursabile, mai exact prin Fondul pentru Securitate Internă (ROFSIB2018OS2ASP02 – Achiziție de mijloace de mobilitate navală necesare Frontex).

Cele două nave urmează să intre în dotarea Poliției de Frontieră până în data de 30 noiembrie 2022

Acesta este doar începutul unui proiect mai mare ce presupune dotarea flotei navale a Poliției de Frontieră din Constanța. Pe viitor urmează să mai fie achiziționate cinci șalupe de intervenție (CPB – Coastal Patrol Boat).

„Achiziția de nave maritime de patrulare și șalupe de intervenție conferă Poliției de Frontieră Române o creștere a capabilităților de intervenție operativă, acestea fiind destinate supravegherii frontierei maritime externe a Uniunii Europene și respectării jurisdicției statului român în zona de competență, pentru misiuni de patrulare, asigurarea apelor din zona exclusiv economică, siguranță maritimă, operațiuni de căutare și salvare și transportarea supraviețuitorilor. Această achiziție va conduce la îmbunătățirea cooperării operaționale în cadrul acțiunilor comune Frontex la care participă Poliția de Frontieră Română, fără a priva totodată structurile operative la frontierele României de astfel de mijloace tehnice pe perioade îndelungate”, au transmis reprezentanții IGPF, potrivit sursei citate anterior.

Damen Shipyards au, în acest moment, reprezentanțe în două orașe din România: Mangalia și Galați. Astfel, o parte din lucrările aferente celor două nave de patrulare urmează să fie operate de șantierele de la noi din țară.

Municipiul Constanța intră în scenariul roșu

Articolul precedentTanczos Barna nu mai vrea centrale de apartament în București
Articolul următorGermania vrea un nou acord diplomatic cu SUA
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.