Diaconescu: „Putin a pus pe masa negocierii România și nu văd pe nimeni la discuții”

Fostul ministru de Externe a afirmat că șeful statului evită o discuție cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Președintele PMP, Cristian Diaconescu, a declarat la Antena 3 că Rusia a generat un vector de presiune militară asupra Ucrainei, dar fără a ținti țara în mod special. Fostul ministru de Externe e de părere că Occidentul a înțeles că singura variantă pentru a evita un conflict în Flancul Estic al NATO este un dialog constant cu oficialii de la Kremlin.

„Nu a fost respinsă însă solicitarea Federației Ruse ca orice înțelegere la masa diplomatică politică să se facă în scris și atrag atenția pentru că din acest punct de vedere relevanța acestui semnal este cât se poate de semnificativă”, a declarat Diaconescu.

Secretarul general al NATO se află în România

Totodată, acesta a mai precizat că Putin a pus țara noastră pe masa negocierilor, precizând că autoritățile române nu depun efortul diplomatic necesar pentru a asigura securitatea României în cazul unui posibil conflict între Rusia și Ucraina. De asemenea, Diaconescu a amintit că liderii statelor precum Franța și Germania continuă dialogul cu Moscova, pentru o posibilă detensionare a situației din Est.

„Suntem într-un moment foarte grav vizavi de Rusia. Scutul antirachetă este un proiect NATO, este asumat NATO, cu care România are parteneriat strategic din 2002. Iar când Putin a vorbit despre noi, țara noastră nu a avut absolut nici o reacție. De ce m-am referit la acest subiect? Pentru că ambasadorul Rusiei în România a vorbit fără a avea steagul nostru în spate! Simbolistica are o anume semnificație în acest caz”, a spus președintele PMP.

De asemenea, Diaconescu îl critică pe președintele României, Klaus Iohannis, pentru că evită să aibă un dialog cu omologul său rus, cum au avut mai mulți lideri europeni, printre care și prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban.

Președintele PMP consideră că România nu are o politică externă bine pusă la punct, precizând că nu există oficiali români care să iasă la discuții cu oficialii ruși.

„Care este politica externă a României? Putin a pus pe masa negocierii România și nu văd pe nimeni la discuții. Toți liderii de stat s-au întâlnit și discută. Inclusiv Ungaria a vorbit direct cu Putin. Dar se pare că, momentan, noi românii suntem ai nimănui”, a concluzionat Diaconescu.

Cristian Diaconescu (PMP): „Ușa mea este în continuare deschisă oricărui dialog”

Articolul precedentCiprian Ciucu, avertisment: PNL București, la un pas să nu îl mai susțină pe Nicușor Dan, dacă nu vine cu reforme
Articolul următorConsilierul prezidențial Cosmin Marinescu salută decizia Comisiei Europene privind includerea energiei nucleare şi a gazelor naturale în taxonomia europeană
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.