Sursa foto: Agrointeligenta

Într-o postare pe blogul său personal, consilierul prezidențial Cosmin Marinescu a precizat că prin introducerea gazelor naturale și energiei nucleare în taxonomia europeană se deschid oportunități esențiale pentru anii care urmează.

Mai exact, se va putea consolida securitatea energetică a Uniunii Europene prin exploatoarea echilibrată a surselor comunitare de energie.

De asemenea, Marinescu e de părere că decizia CE este importantă pentru implementarea proiectelor strategice ale țării noastre în domeniul gazelor naturale din offshore, cât și din domeniul energiei nucleare.

UE a elaborat un plan cu scopul de a eticheta ca „verzi” unele centrale nucleare

Totodată, consilierul prezidențial a mai subliniat faptul că Uniunea Europeană încă este dependentă de importurile de energie, chiar dacă, în ultimul deceniu, producția de energie din surse regenerabile a crescut continuu.

„Perpetuarea crizei energetice actuale poate genera riscul ca multe industrii europene să recurgă la relocări şi la dezvoltarea de noi capacităţi de producţie în afara Uniunii”, a precizat acesta, potrivit news.ro.

Potrivit lui Marinescu, creșterea prețurilor la energie este rezultatul factorilor externi, cât și interni, precizând că la nivelul UE, modul în care se va rezolva această criză a prețurilor va prefigura și viitorul economic al Uniunii.

„Poate că este momentul unei revizuiri de tip fine-tuning a calendarului european de „înverzire” a economiei sau chiar momentul unei reevaluări a instrumentelor şi mecanismelor prin care alegem să parcurgem drumul asumat al tranziţiei verzi, unul care pare tot mai ambiţios şi provocator – în oglinda vremurilor”, e de părere consilierul.

În încheierea mesajului său, Marinescu a declarat că deciziile pe care Uniunea Europeană le va lua în următoarea perioadă va configura poziția sa pe harta competitivităţii globale pentru următoarele decenii.

„Indiferent de scenarii, trebuie să ne asigurăm, totuşi, că de eforturile necesare tranziţiei verzi nu profită tocmai competitorii noştri de pe piaţa mondială, în timp ce nota de plată împovărează cetăţenii şi economiile europene”, a concluzionat Cosmin Marinescu.

Reamintim că în martie anul trecut, șapte țări din UE, printre care și România, au trimis o scrisoare Comisiei Europene prin care a evidențiat rolul important pe care îl are energia nucleară.

Uniunea Europeană, investiții de 500 de miliarde de euro în centrale nucleare de ultimă generație

Articolul precedentDiaconescu: „Putin a pus pe masa negocierii România și nu văd pe nimeni la discuții”
Articolul următorPremierul Nicolae Ciucă, ultimatum pentru ministrul Energiei. Ce se va întâmpla cu facturile românilor din aprilie
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.