„România Educată”, în PNRR

Este nevoie de o finanțare considerabilă ca tinerii să aibă un viitor

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Palatul Cotroceni că România are nevoie de o finanțare substanțială pentru școala românească să ofere tututor copiilor șansă să învețe, suficient de bine pentru a se realiza ca oameni. Totodată, șeful statului a precizat că România are la dispoziție peste 30 de miliarde de euro,  prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), bani care pot sprijini repararea a tot ceea ce „s-a  stricat prin criza economică cauzată de pandemie”,  pentru a face sistemele publice, economia „mai performante”.  Declarația lui Iohannis a venit în urma unor discuții pe care acesta le-a avut cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Noi am căutat, împreună cu Ministerul, cele mai bune zone în care pot fi solicitați bani pentru a face școala românească mai bună. Dar ce înseamnă „școala românească mai bună” – noi dorim să oferim tuturor copiilor din România șansa de a învăța, de a învăța suficient de bine pentru a avea o meserie serioasă, o meserie a viitorului, în așa fel încât toți copiii să se realizeze ca oameni!

Evident că, în același timp, ne dorim pentru dascăli, pentru tot personalul din învățământ un mediu care îi încurajează să meargă mai departe, care îi face să aibă energie ca să dea o educație corespunzătoare tinerei generații. Iar pentru societatea românească ne dorim tineri bine pregătiți, care sunt dispuși și capabili să aibă meserii bune, meserii bănoase, și, în final, să obținem o societate care câștigă bine și care își permite să plătească și pensiile pentru cei în vârstă.

Însă trebuie să pornim de unde suntem acum, cu multe școli cu probleme, cu un sistem care nu a fost suficient de bine finanțat de multe decenii și cu elevi care, sigur, în ziua de astăzi, vor mai mult, vor o educație mai bună.

Klaus Iohannis

Totodată, președintele a precizat că domeniile în care se poate face diferența pe termen mediu și lung este tocmai digitalizarea, cea cu care învățământul românesc s-a confruntat încă de la începutul pandemiei.

„Învățământul românesc trebuie să fie digitalizat. Asta, sigur, înseamnă și calculatoare, și tablete pentru toții elevii, dar înseamnă, în realitate, mult mai mult. Înseamnă platforme digitale pentru învățământul on-line, fiindcă o să mai avem învățământ on-line. Înseamnă digitalizarea întregului sistem școlar. Trebuie să avem, odată și odată, toate datele la un loc. Trebuie să ne pregătim pentru învățământ on-line, însă învățăm din lecțiile pandemiei. Este nevoie de materiale pentru învățământul on-line, este nevoie de materiale auxiliare, este nevoie de pregătirea profesorilor și învățătorilor pentru învățământul on-line, fiindcă învățământul on-line nu este același ca învățământul față-în-față. Deci, digitalizarea este un capitol mare și greu și poate fi rezolvat cu acești bani europeni”, a mai spus Iohannis.

Alte domenii ce necesită îmbunătățiri se referă la dotările din școli, fie că vorbim din învățământul preșcolar, preuniversitar sau universitar, dar și la modernizarea unităților de învățământ.

„Este nevoie de dotarea laboratoarelor, este nevoie de dotarea bibliotecilor, este nevoie de dotarea tuturor școlilor cu material didactic, material didactic auxiliar. Deci, un capitol foarte mare, care, din păcate, în ultimele decenii a fost în bună parte neglijat.

Modernizarea școlilor din România este esenţială. Putem cu aceşti bani să rezolvăm toate aceste probleme: putem să dotăm școlile, putem să le modernizăm, putem să rezolvăm problemele cu instalațiile sanitare, cu protecția împotriva incendiilor și putem să aducem școlile în secolul XXI din punct de vedere al dotărilor”, a mai spus șeful statului.

Articolul precedentMărfuri contrafăcute, găsite într-un automarfar venit cu feribotul din Turcia
Articolul următorÎncepe modernizarea Sectorului 5