Președintele Klaus Iohannis a vorbit, în cadrul unei dezbateri publice a Raportului „Educaţia privind schimbările climatice şi mediul în şcoli sustenabile”, despre protecția mediului și schimbările climatice, teme prioritare pentru mandatul său.
Șeful statului a precizat că sunt domenii esențiale, iar clasa politică „se apleacă prea puțin” asupra lor. Mai mult, Iohannis a precizat că educația reprezintă unul dintre „pilonii îmbunătățirii răspunsului la schimbările climatice.”
„Raportul lansat astăzi semnalează o serie de probleme, dar prezintă şi soluţii, atât pentru a lărgi accesul la educaţia privind protecţia mediului şi combaterea efectelor schimbărilor climatice, cât şi pentru fundamentarea unei infrastructuri şcolare verzi. Ceea ce ne dorim însă, mai mult decât orice, este să deschidem drumul spre o schimbare de mentalitate”, a declarat șeful statului, relatează news.ro.
Iohannis: „Cu toții ne dorim un mediu curat”
Președintele României a mai declarat că protejarea mediului și combaterea schimbărilor climatice se poate realiza doar dacă instituțiile și cetățenii lucrează împreună.
„Acest parteneriat dă rezultate dacă se bazează pe combaterea fake news-urilor şi pe orientarea asupra unei corecte informări cu privire la problemele de mediu şi la cele privind schimbările climatice”, a mai spus Iohannis.
Totodată, el e de părere că e esențial ca statul român să le ofere elevilor oportunitatea să învețe despre mediul înconjurător, să înțeleagă importanța protecției mediului „prin activități practice, aplicate.”
„Școlile în care învaţă elevii noştri trebuie să devină ele însele exemple de bune practici în materie de sustenabilitate, pentru a inspira elevii să adopte un comportament adecvat de protejare a mediului”, a mai spus Iohannis.
Președintele a mai precizat că succesul unei astfel de inițiative depinde foarte mult de implicarea instituțiilor, autorităților locale și a părinților.
„Îi îndemn pe toţi aceşti actori să participe activ la implementarea măsurilor care cresc accesul la educaţia privind schimbările climatice şi mediul. Iniţiativele bune trebuie extinse la nivel naţional, astfel încât toţi elevii să beneficieze de acest tip de educaţie, indiferent de mediul din care provin sau de şcoala unde învaţă”, a mai precizat șeful statului.
Reamintim că o lege care prevede apariția unei materii noi legate de protecția mediului a intrat în vigoare luni, după promulgarea de către președinte. Proiectul a fost inițiat anul trecut de un grup de parlamentari liberali, printre care se numără și Monica Anisie.
Klaus Iohannis întoarce, în Parlament, legea privind împușcarea urșilor