Aleșii României: Emil Boc, primarul Clujului

În prezent, Emil Boc se află la cel de-al cincilea mandat, fapt pentru care bate recordul lui Géza Szvacsina, primarul care a condus oraşul timp de 15 ani în urmă cu un secol

Emil Boc este primarul orașului pe care mulți îl consideră această Mecca a României.

Boc este și politicianul considerat drept primarul cel mai longeviv din istoria Clujului, un oraș cosmopolit, multicultural, un centru al inovaţiei şi al oportunităţilor. În prezent, Emil Boc se află la cel de-al cincilea mandat, fapt pentru care bate recordul lui Géza Szvacsina, primarul care a condus oraşul timp de 15 ani, în urmă cu un secol.

Premiul „Primarul Anului” în cadrul Galei SCIA 2020

În urma unor întrebări puse de ziarul Adevărul specialiștilor politici, analistul politic Doru Pop susţine că succesul lui Emil Boc are două justificări: 

1. ”Conservatorismul clujenilor, care l-au votat şi pe Gheorghe Funar timp de 3 mandate, adică 12 ani. Clujenii sunt extrem de conservatori, le place să păstreze status quo-ul.”

2. ”Cred că trebuie să apreciem şi calităţile politice ale lui Emil Boc. Emil Boc e un politician abil, foarte versat, care ştie cum să gestioneze imaginea sa publică. Are o foarte bună înţelegere a situaţiei locale cuplată cu un politicianism abil şi cu un populism de bună calitate au dus la situaţia actuală.”

Efectul surpriză din declarația lui Pop este fix contestarea longevității politice, Pop afirmând următoarele:

Cu tot respectul şi preţuirea pe care le am faţă de Emil Boc nu e normal să avem o durată atât de lungă de continuitate în administraţie. Nu e sănătos pentru democraţie”.

Biografie: Cine este Emil Boc?

Emil Boc își începe cariera politică înainte de 1989, an când a reușit să dețină toate funcțiile de vicepreședinte al Consiliului Uniunii Asociațiilor Studențești al Universității „Babeș-Bolyai”. De asemenea, ocupă și funcția de președinte al Uniunii Asociațiilor Studenților Comuniști din România, filiala Cluj, între 1987 și 1989.

Între anii 2000 și 2004, ocupă funcția de deputat, dar și funcția de vicepreședinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților. În 2003 a fost ales ca președintele executiv al Partidului Democrat și lider al grupului parlamentar PD din Camera Deputaților. Tot în 2003 a activat ca vicepreședinte al Comisiei de Revizuire a Constituției.

Mic la stat, mare la sfat

În 2008, intră în atenția presei și, începând tot cu anul 2008, rămâne în centrul atenției. Reflectoarele sunt îndreptate asupra politicianului din două motive: pe de-o parte pentru că a devenit premierul României, pe de altă parte pentru înălțimea sa: puţin peste 1 metru şi 60 de centimetri. Tot presa îl va compara pe proaspătul premier cu nume celebre, precum Kim Jong-un, Yasser Arafat, Nicolas Sarkozy sau Dimitri Medvedev.

Emil Boc se ridică la înălţimea lui Nicolas Sarkozy: 1,62 metri

Părerile rămân împărțite, iar Emil Boc este numit în egală măsură cel mai bun parlamentar din Legislativ, dar și cel mai bun primar. În ceea ce privește funcția de prim ministru, placa se schimbă: cel mai detestat, dar și cel mai regretat. Bipolaritate?

De ce contează și de ce a contat Guvernul Boc

Guvernul Emil Boc a deținut puterea executivă în România din 22 decembrie 2008 până în 23 decembrie 2009. Din 13 octombrie 2009, când a fost demis prin moțiune de cenzură, a continuat să funcționeze ca interimar, fiind obligat să îndeplinească „numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”.

Guvernul Boc a venit ca o palmă pentru Guvernul lui Popescu Tăriceanu, pe care l-a înlocuit la finalul anului 2008. Este, de asemenea, primul guvern român care a căzut prin moțiune de cenzură după Revoluție, după adoptarea acestui act de către Parlament, la 13 octombrie 2009.

Salarii întregite pentru bugetari, dar și credinţă în Dumnezeu: anul 2012 vine cu promisiuni și declarații. În atenția lui Emil Boc se află deopotrivă salariile bugetarilor, dar și fondurile alocate de Guvern pentru biserici. Dacă în 2012 se preconizează că salariile celor din sectorul bugetar vor reveni la nivelul de dinaintea tăierilor cu 25% din iulie 2010, premierul nu uită nici de BOR, declarând că şi bisericile trebuie sprijinite în România.

Fără credinţă în Dumnezeu, cred că nici dumneavoastră şi nimeni din ţara aceasta nu poate face nimic. Este o prioritate la fel cum sunt priorităţile pentru investiţii”.

Boc: Fără credinţă în Dumnezeu, nimeni nu poate face nimic

Cum arăta cariera politică a lui Emil Boc în momentul demisiei:

-►Prim-ministru al Guvernului României (din 22 decembrie 2008)

-►Președinte al Partidului Democrat Liberal (din decembrie 2007)

-►Președinte al Partidului Democrat (decembrie 2004 – decembrie 2007)

-►Președinte executiv al Partidului Democrat (2003 – 2004)

-►Primarul municipiului Cluj Napoca (2004 – 2009)

-►Vicepreședinte al Comisiei de Revizuire a Constituției (2003)

-►Lider al Grupului Parlamentar PD din Camera Deputaților (2003 – 2004)

-►Vicepreședinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților (2001 – 2004)

-►Deputat (2000 – 2004)

-►Președinte al BPJ Cluj (2000 – 2004)

În februarie 2012, Boc își dă demisia din funcția de premier, demisie susținută de aplauzele miniștrilor, anunțând în mod  oficial, în cadrul ședinței de Guvern, că a decis să “depună mandatul Executivului” pentru a “detensiona situația politică și socială din țară”.

Nu mă agăț de putere, am declarat de multe ori acest lucru. Pentru mine, contează mai puțin că mai rămân pe acest scaun câteva luni în plus, până la alegerile din noiembrie, dar pentru țară este extrem de important să avem stabilitate economică″ a concluzionat Emil Boc, în ședința de adio.

La mometul respectiv, declarația lui Crin Antonescu, declarație previzibilă de altfel, a stârnit valuri de controverse:

Este plecarea celui mai incompetent, mai corupt, mai mincinos Guvern din istoria României de după 1989. Plecarea dlui Boc este un prim pas pentru soluționarea crizei politice și deschidrea drumului pentru alegeri anticipate, singură formulă democratică.”

O retrospectivă a anului 2013: În urma căderii Guvernului Ungureanu, Senatorul Mihai Răzvan Ungureanu a povestit că, în ziua fatidică, Emil Boc a fost singurul care a regretat ceea ce a perceput drept o „înfrângere”, iar USL a preluat o țară „la cheie”.

Mihai Răzvan Ungureanu: Boc a plâns când a căzut guvernul MRU

În martie 2013, Boc anunță că nu ar vrea să părăsească PDL, susținând că democrat-liberalii au datoria să-l recâştige pe Traian Băsescu. Este vorba despre o recâştigare a preşedintelui, văzută de Boc drept ”o misiune grea, dar sper că nu imposibilă”. De asemenea, nu rămâne fără voce și, în ciuda recentei demisii, declară în cadrul unei conferinţe de presă că nu ştie detalii despre proiectul Mişcarea Populară, dar că se va informa şi că are încredere în Cristian Diaconescu.

Tot în 2013, Primarul Emil Boc acuză Guvernul USL că „își bate joc de români” pentru că nu a elaborat normele privind aprobarea formularelor pentru ajutoarele de încălzire, deși ar fi trebuit să facă acest lucru până la 15 septembrie, conform unei OUG, după cum relata, Mediafax în acel moment.

Eutanasierea câinilor maidanezi: Boc se pronunță împotrivă

Cu pauză de la politică, anul 2013 vine și cu o lege adoptată în Parlament, lege care permite eutanasierea câinilor fără stăpân, dacă în 14 zile nu sunt adoptaţi. În acest context, primarul Emil Boc a precizat că în Cluj-Napoca situaţia câinilor maidanezi este sub control şi nu este necesară eutanasierea lor. Sunt eutanasiaţi doar câinii bolnavi, răniţi, conform prevederilor legale. Încă o bilă albă.

Potrivit conducerii Primăriei Cluj-Napoca, adăpostul pentru câini cu o capacitate de 140 de locuri face faţă nevoilor oraşului. ”Deocamdată nu avem probleme şi nici nu cred că vom avea pe viitor deoarece problema a fost rezolvată cu mult timp în urmă. În momentul de faţă, avem doar incidente pe străzi punctuale cu câini aduşi din comunele vecine, dar sunt prinşi şi duşi imediat în adăpost. Avem o capacitate de 140 de locuri care acum face faţă nevoilor oraşului şi vom avea grijă ca nici pe viitor să nu avem nevoie”.

Băsescu, despre Boc: ”Am fost doi parteneri extraordinari

Ode pentru prietenie în anul 2014: Traian Băsescu alege să vorbească despre despre relația cu Emil Boc, după ce primarul municpiului Cluj-Napoca a anunțat că a decis să facă parte din Fundația Mișcarea Populară:

Băsescu și Boc, între „grup infracțional” și „noaptea ca hoții”

Am fost doi parteneri extraordinari în momente în care țara avea nevoie de doi bărbați care să își asume trecerea prin criză”, a declarat fostul președinte, adăugând că, la acea vreme, a fost nevoie de curaj, pentru ca, împreună cu Emil Boc, să ia țară ”în spate” și să treacă peste criză.

Este vorba despre relația dintre președinte și prim-ministru, relație despre care s-au scris foarte multe și de multe ori, rezultatul fiind umilitor pentru ambii politicieni. Fostul președinte a insistat asupra faptului că au existat multe lucruri care au contribuit la prietenia dintre cei doi, punând un deosebit accent pe curajul de a lua țară ”în spate” și de a depăși un an și jumătate de criză, ceea ce, în opinia lui Băsescu, este incomparabil cu încercarea altora.

În 2015, Emil Boc se înscrie în cursa pentru desemnarea candidatului liberal pentru funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca. Nu este o surpriză, în ciuda faptului că primarul municipiului Cluj-Napoca afirmase și că nu a luat nicio decizie privind o nouă candidatura la Primărie.

Previzibil și imprevizibil în același timp, Boc insista, la acel moment, că este preocupat de problemele orașului, precum cele privind ridicarea deșeurilor menajere sau gestionarea proiectelor europene în valoare de 150 de milioane de euro. Cu toate acestea, în anul 2016, la alegerile locale din Cluj sunt prezenți 10 candidați, dar favorit rămâne Emil Boc, care își dorește să obțină al patrulea mandat. Desigur, reușește.

Cu sau fără contracandidați puternici, în data de 5 iunie 2016, Emil Boc câștigă fără probleme un nou mandat la primăria orașului Cluj-Napoca, candidatul PNL obținând 69.1% din voturi, potrivit exit-poll-ului IRES, realizat la comandă Digi 24.

Două luni mai târziu, Emil Boc alege să-și celebreze victoria în cadrul Festivalului UNTOLD, moment în care primarul Clujului este fotografiat în timp ce își ține soția pe umeri.

Emil Boc s-a distrat la Festivalul UNTOLD. Primarul, fotografiat în timp ce își ține soția pe umeri

În toamna anului 2016, fostul premier ajunge la DNA pentru a fi audiat în dosarul în care procurorii anchetează modul în care a fost finanțat partidul pe care l-a condus în perioada 2009-2012. Boc este audiat ca martor, iar dosarul urmărește contractele conform cărora o parte din bani mergeau la partid și, o altă parte, la Vasile Blaga și Gheorghe Ștefan, potrivit procurorilor DNA.

Deși titlul știrilor sună satisfăcător pentru cei ce îl antipatizau pe primarul Clujului, se face lumină: este primul dosar în care Boc este chemat la DNA și este al patrulea prim-ministru care dă declarații în fața procurorilor anticorupție.

Anul 2017, din culise: ce se întâmplă dacă te fotografiezi lângă Boc

Un tânăr din Cluj, a cărui fotografie alături de primarul orașului, Emil Boc, la Untold a devenit virală pe rețelele de socializare, a fost victima unui atac brutal, în timpul show-ului lui Armin van Buuren, relatează Adevărul.ro.

Informațiile nu au fost clare, în presă ajungând faptul că tânărul a fost lovit de mai multe persoane, cu pumnii şi picioarele. Prea multă antipatie într-un oraș al simpatiei?

Tânărul care s-a fotografiat alături de Emil Boc la Untold a fost victima unui atac brutal

Anul 2018 devine anul analizelor, anul radiografiei activității politice și anul în care Libertatea prezintă toate ipostazele inedite ale celui mai carismatic om politic.  

A fost lider al Partidului Democrat, premierul României în perioada crizei economice și primul care a picat în Parlament, prin moțiune de cenzură. A plecat din fruntea Executivului după protestele din 2012. După ce s-a retras din fruntea PDL, a fost ales de patru ori primar al Clujului, fiind unul dintre edilii cu cele mai mari realizări la nivel local”.

Anul 2018 vine și cu multiple întrebări: va mai candida Boc? Ce planuri are Boc?

Rămâne omul cel mai greu de pensionat, iar o primărie fără primarul cu care clujenii s-au obișnuit ar părea de neconceput. Se fac iar analizele, legate de cine i-ar putea urma, cel puțin în calitate de candidat, în cazul în care primarul Clujului ar refuza să mai candideze.

Există zvonuri, care mai de care mai variate, colorate și relativ pesimiste pentru locuitorii orașului de pe Someș. În 2018, se crede că Boc ar putea merge ambasador, că ar putea candida la funcția de rector a universității la care predă sau chiar că ar viza un portofoliu de comisar.

De asemenea, surse din PNL Cluj afirmau faptul că edilul ar insista pe o demnitate europeană, exclus europarlamentar.

Mai candidează Boc la Primăria Cluj? Cine i-ar putea lua locul?!

Clipul ăsta cu realizările lui Boc în Cluj m-a făcut să o urăsc pe Firea

Clujul zâmbește cu toată gura, Bucureștiul zâmbește amar

La Cluj poți beneficia de servicii stomatologice gratuite, dacă te strânge buzunarul și nu-ți permiți să zâmbești cu toată gura. Iată o veritabilă lovitură de imagine pe care clujenii au dat-o unei categorii de oameni pe care un tip de prejudecată îi fixează în electoratul pro-Dragnea și pro-PSD.

Autobuze electrice, pod rutier cu 4 benzi pentru mașini și bicicliști, parcare acoperită în oraș, creșe și burse școlare: sunt doar o parte din realizările primarului de pe Someș. Nu în 2021, ci în 2018 a existat un videoclip care prezintă tuturor o retrospectivă a implicării primarului, videoclip care a uimit pe mulți, a stârnit admirație, dar și invidie și a ridicat un interesant semn de întrebare: este sau nu Clujul capitala României de dincolo de Carpați?

În 2019, în cadrul unui interviu pentru Deutsche Welle, Boc afirmă că orașul de pe Someș este un oraș magnet în România și își propune să devină o metropolă în care „fiecare locuitor trebuie să se simtă acasă”. Primarul Emil Boc descrie factoriii care contribuie la succes, dar și factorii care blochează dezvoltarea.

De ce este „cool” Clujul? Ce îl face „cool”? TIFF-ul și Untold-ul? Joburile inovative? Centrul istoric? Studenții? Multiculturalismul?

Emil Boc nu întârzie cu răspunsul: ”Schimbarea mentalității este procesul cel mai complicat”

Controverse și gunoiul ascuns sub preș

Campanie sau nu, Boc pare să aibă răspunsuri pentru toate întrebările. Este omul potrivit la locul potrivit, este atemporal, este candidatul fără contracandidați, demonstrează cu fiecare zi că un primar se poate implica din ce în ce mai mult, fără limite și fără prea mari emoții.

Cu toate acestea, ne raportăm iar la cei ce stăpânesc ștampila: ca să înțelegi primarul trebui să înțelegi electoratul și ca să înțelegi viața din Cluj, trebuie să locuiești în Cluj. Sau, în momentul în care Clujul ajunge să te dezamăgească, în ciuda realizărilor primăriei, trebuie să știi să faci diferența între omul din Boc și omul politic din Boc.

Astfel, puncte controversate în regatul Boc există, așa cum există și lucruri pe care foștii alegători i le-ar reproșa primarului, ca om politic, dar și ca șef al administrației locale clujene.

– un festival organizat lângă Spitalul de Copii;

– problema aglomerației pe arterele din oraș, din ce în ce mai serioasă, mai ales la orele de vârf;

– faptul că a susținut timp de aproape două mandate un primar la Florești – Horia Șulea – cu serioase probleme legale și de imagine;

– comunicarea defectuoasă cu și despre locuitorii din Florești, cărora le-a reproșat în câteva rânduri în dialogurile avute în presă, la radio mai ales, că nu mai sunt clujeni și că problemele lor trebuie rezolvate de administrația comunei Florești (total ineficientă și pe care tot dânsul a susținut-o și o susține în continuare, chiar dacă în persoana altui primar);

– problema stringentă a insuficienței locurilor în creșe și grădinițe;

– problema colectării deșeurilor;

– acuzațiile greu de trecut cu vederea despre faptul că Primăria Cluj închide ochii și chiar ține spatele băieților deștepți din domeniul imobiliar, care fac ce fac și profită de pe urma „prăbușirii” la țanc a unor clădiri vechi, de patrimoniu, din centrul orașului, pentru a ridica clădiri în loc de birouri și/ sau locuințe din care câștigă enorm.

Studiile aduc faimă, iar banul atrage bani

Puțini știu asta! Ce studii are la bază Emil Boc și ce venituri colosale îi intră în casă

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, și-a publicat declarația de avere pe anul 2019. Aceasta conține terenuri, apartamente, o casă și o cabană, dar și venituri mai mari, toate regăsindu-se în documentul publicat pe site-ul municipalității.

Averea primarului Emil Boc. Edilul Clujului este mai bogat cu fiecare an

În data de 28 septembrie 2020, Mediafax anunța rezultatele parțiale, conform cărora Boc ar fi strâns peste 70% din voturi, următorul clasat fiind reprezentantul USR Plus, Emanuel Ungureanu, candidat pentru care au votat doar 8% din cetățenii clujeni.

Anul 2021 vine cu începutul unei campanii de vaccinare, dar și cu tensiuni între primari și Ministerul Sănătății. Printre edilii care se plâng că au fost obligați să organizeze și să doteze centrele de vaccinare și să asigure plata personalului, fără a primi bani însă bani, se află și Emil Boc.

Și tot în legătură cu criza COVID, Boc afirmă că va face vaccinul:

Vă invit și pe dumneavoastră să faceți același lucru, pe toți clujenii îi invit să facă acest vaccin, care ne va ajuta să depresurizăm situația din spitale, să ne protejăm viața, sănătatea noastră, a celor dragi”.

Momentan, autoritățile locale pregătesc dotarea celor 13 centre de vaccinare, a căror hartă a fost făcută deja publică în urmă cu câteva zile. De asemenea, străzile din Cluj-Napoca vor fi arondate acestor centre. Programarea pentru vaccinarea anti-COVID-19 se poate face online, telefonic, pe platforma dedicată sau prin ajutorul medicului de familie, a explicat edilul-șef.

În loc de concluzie

Boc a căzut doar la propriu și a căzut doar o singură dată. Repetăm: la propriu, în cadrul unei emisiuni. Celebră căzătură în direct a făcut înconjurul lumii, fiind prezentată în foarte multe ţări.

Umor, faimă sau atragere a simpatizanților, Boc a demonstrat și demonstrează că un pas greșit îți poate pune viaţa în pericol dar, atât timp cât există un electorat stabil, există altfel de viață pentru România: o viață stabilă, sigură și orientată spre viitor.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentJandarmii din Constanța, la raport. Amenzi cu valoare totală de 27.000 lei
Articolul următorEuroparlamentarul Negrescu sesizează Comisia Europeană după schimbările din învățământul românesc: „Politizarea trebuie să înceteze”
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time