Foto: Radio Eco Natura
Foto: Radio Eco Natura

Bogdan Badea, directorul de la Hidroelectrica, cere soluții pentru viitoare centrale de producere a electricității.

În ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, directorul a precizat că targetul este, din păcate, unul extrem de urgent.

”Suntem în ceasul al treisprezecelea, nici măcar nu mai suntem în ceasul al doisprezecelea în ceea ce priveşte tranziţia spre un sector energetic mai verde.”

Vedem că avem deficit de capacităţi de energie de ani de zile, ceea ce în România nu s-a mai întâmplat. Preţul carbonului este la un nivel fără precedent. Acest fapt va genera premisele închiderii accelerate a centralelor pe bază de combustibili fosili. Vom fi nevoiți să punem ceva în loc, foarte repede. Altfel, vom ajunge, sigur, în acel scenariu apocaliptic în care va trebui să stingem lumina. Aceasta este realitatea”, a subliniat şeful Hidroelectrica, potrivit Știrilor TVR.

Directorul Hidroelectrica susține faptul că amenajările hidroenergetice nu distrug, ci creează habitate

De asemenea Bogdan Badea a explicat faptul că multe dintre investiţiile în hidrocentrale ale companiei sunt blocate. Acestea sunt întârziate de autorităţile de mediu, pe motiv că ar distruge habitatele naturale.

Astfel, există situaţii în care Hidroelectrica vrea să schimbe echipamente vechi cu unele noi şi i se cer, de către autorităţile de mediu, studii de impact asupra mediului care durează ani de zile.

El a arătat că amenajările hidroenergetice nu distrug, ci creează habitate. În plus, zonele unde au fost construite hidrocentrale au fost ulterior desemnate situri Natura 2000, mai arată sursa citată.

Este un exemplu de legislaţie care trebuie modificată. Nu cred că încălcăm vreo directivă europeană, nici legislaţia naţională. Nu există un impact suplimentar. Sunt lucrări de mentenanţă normale”, a concluzionat directorul.

Articolul precedentBugetul pentru etapa a treia din programul Rabla pentru electrocasnice s-a epuizat în 60 de secunde
Articolul următorAvocatul Poporului: „Bugetarii sunt extrem de inadecvat puși în anumite poziții”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time