Sursa foto: PNRR

Vineri, 10 decembrie, Guvernul condus de Nicolae Ciucă a adoptat Ordonanța de urgență care reglementează fluxurile financiare și modul de verificare a utilizării fondurilor alocate țării noastre prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Dan Vîlceanu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a precizat că acest act normativ stabilește rolul pe care îl are ministerul în derularea proiectelor și decontarea sumelor de bani de la Comisia Europeană.

 „Această ordonanță cu un caracter tehnic este în sine unul dintre jaloanele asumate de România în PNRR și reprezintă instrumentul esențial pentru profesioniștii din instituțiile care și-au asumat rolul de coordonatori de reforme sau investiții”, a precizat Vîlceanu.

România va primi în 2022 peste 6 miliarde de euro prin PNRR

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) va exercita toate atribuțiile de verificare, control și semnare a cererilor de plată transmise Comisiei Europene în vederea atragerii fondurilor alocate.

 Totodată, o noutate față de proiectul inițial al ordonanței o reprezintă implicare Agențiilor pentru Dezvoltare Regională. Actul normativ reglementează modul în care fondurile vor ajunge către instituțiile care coordonează implementarea reformelor prevăzute în PNRR, se arată în comunicatul oficial al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

 Mecanismul are la bază principiul planificării bugetare și prevede alocarea în bugetele coordonatorilor de reforme a sumelor din PNRR, precum și a finanțării naționale, dacă este cazul.De asemenea, actul normativ stabilește activitățile pe care terbuie să le îndeplinească instituțiile care coordonează realizarea reformelor prevăzute în Program.

Reamintim că PNRR este structurat pe șase piloni, fiind împărțit în 15 componente pentru acoperirea nevoilor României și urmărirea priorităților Comisiei Europene.

În 2022, țara noastră are o finanțare de 6,171 miliarde de euro, iar accesarea banilor depinde de îndeplinirea condițiilor din Program.

Altfel spus, pentru primul trimestru de anul viitor sunt planificate 45 de ținte, din care șase sunt deja împlinite.

 Prima tranșă din prefinanțarea pentru implementarea PNRR, în valoare de 1,85 miliarde de euro, a fost plătită României la începutul lunii decembrie.

Reamintim că din cele 29,2 miliarde euro, 14,24 miliarde de euro sunt finanțări nerambursabile, iar 14,94 miliarde de euro – împrumut acordat în condiții avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene.

Citește și Cristian Diaconescu (PMP) vrea monitorizarea implementării fondurilor ce vin prin PNRR

Articolul precedentGheorghiță, despre declarațiile lui ÎPS Teodosie: „Sunt extrem de periculoase”
Articolul următorSute de euro șpagă pentru promovarea examenului auto, la Galați
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.