Black Friday cu ghinion pentru Altex, în urma unui control al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, după ce s-a descoperit că reducerile de pe site nu sunt chiar reduceri.

În urma verificărilor efectuate de Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor București-Ilfov sub coordonarea Direcției Generale Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană, din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, retailerul a fost amendat cu 50.000 de lei, fiind propusă totodată măsura suspendării activității.

ANPC a și explicat de ce a luat această decizie drastică: prin acesarea site-ului www.altex.ro, comisarii au constatat „că operatorul economic promova produse ca fiind la reducere de preț, fără a aplica reducerile din prețul de referință (cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării preţului redus)”.

Și nu era vorba despre un produs, două, ci de peste 1.000 de produse cu abateri de preț, afișate pe site, iar Altex a avut o scuză puerilă, anume că „nu pot fi corecți într-o piață în care nimeni nu e”. Măsura de suspendare nu are un termen anume, ci doar „până la încetarea practicii comerciale incorecte”, adică până atunci când Altex va decide că ar cam fi timpul să aplice reduceri reale de Black Friday. Sau când dorește.

ANPC va informa autoritățile din domeniu, respectiv Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI, referitor la abaterile înregistrate, de Black Friday, la Altex, pentru a se putea preîntâmpina continuarea promovării acestui tip de „reducere de preț” neconformă.

De asemenea, ANPC va informa organele penale competente în România cu privire la cazurile de înșelăciune constatate, ca urmare a acestor controale.

ANPC îi sfătuiește pe consumatori să manifeste atenție sporită atunci când doresc să achiziționeze bunuri, în perioada reducerilor, pentru a se proteja, în cazul în care apar abateri de la legislația în vigoare practicate de unii dintre operatorii economici și îi asigură pe cetățeni că supraveghează, la rândul său, permanent piața pentru a preîntâmpina sau sancționa astfel de cazuri”, se arată într-un comunicat.

Articolul precedentPSD vrea renegocierea PNRR, pentru majorarea pensiilor și a alocațiilor
Articolul următorRaluca Turcan va vota pentru excluderea lui Orban din PNL