Sursa: Parlamentul European

Pas cu pas, România va intra – în cele din urmă – în Schengen. Ori mai devreme sau mai târziu, s-ar spune.

Cert este că ieri, premierul PSD Marcel Ciolacu a asigurat că anul acesta „România va adera la Schengen terestru”.

De altfel, cam aceasta ar fi procedura, dat fiind că țara noastră momentan a primit accept să fie membru cu drepturi depline doar în ceea ce privește frontierele aeriene şi maritime. Aceasta din martie anul în curs, însă promisiuni privind integrarea în absolutul Schengen tot sunt. Cum au fost și până la eliminarea controalelor la frontierele aeriene (aeroporturi) și maritime (porturi la Marea Neagră).

Discuția făcută de Marcel Ciolacu a fost făcută în contextul în care astăzi se va desfășura Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI). Iar Ciolacu a asigurat că subiectul aderării României la Spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre „se află pe agendă”, admițând totuși că sunt doar discuții și că „nu este un vot”.

Știţi la fel de bine ca şi mine că de abia s-au terminat alegerile din Austria. Şi era foarte puţin probabil că Austria îşi va schimba părerea, după numai câteva zile de la alegeri. Sunt într-un contact cu cancelarul Nehammer, să vedem ce majoritate se creează în Austria, şi mai este un JAI, parcă pe 11 – 13 decembrie.

Eu sper, ca până atunci, să se lămurească foarte mult lucrurile. (…) România va adera anul acesta la Schengen terestru”.

Potrivit agendei oficiale a JAI, într-adevăr printre punctele aflate astăzi în dezbatere se află și Spațiul Schengen:

Miniștrii vor face un bilanț al situației generale a spațiului Schengen. Comisia va prezenta Barometrul Schengen, un raport bianual care analizează evoluțiile înregistrate, precum și amenințările și evoluțiile emergente din spațiul Schengen. Miniștrii vor desfășura un schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a priorităților ciclului anual al Consiliului Schengen. Discuția se va axa pe prioritatea legată de creșterea rezilienței frontierelor noastre externe.

Președinția va prezenta de asemenea situația actuală a aplicării integrale a acquis-ului Schengen în Bulgaria și România. La 30 decembrie 2023, Consiliul a decis să elimine controalele de la frontierele aeriene și maritime cu Bulgaria și România. Pentru a se stabili data eliminării controalelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România este nevoie de o altă decizie a Consiliului”.

Articolul precedentProiect PSD: Curtea Constituțională, fără atribuții legate de aprobarea candidaturilor la prezidențiale
Articolul următorPNL se dezice de fostul ministru Tătaru, după ce acesta a fost acuzat de luare de mită