Câte 1000 de lei pentru fiecare locuitor al Sectorului 1 din partea primarului Armand… 

Edilul Clotilde Armand a anunțat, astăzi, că va promova în Consiliul Local din Banu Manta un proiect de hotărâre prin care ar urma să se acorde tichete anticriză tuturor cetățenilor Sectorului 1.

Tichetele, în valoare de câte 1000 de lei fiecare, ar urma să fie nominale și să le fie acordate tuturor cetățenilor care au împlinit vârsta de 18 ani și au domiciliul pe raza Sectorului 1. De tichetele anticriză ar urma să beneficieze 208 mii de persoane, a declarat Clotilde Armand. 
„Oferim 200 de milioane de lei locuitorilor Sectorului 1. Este vorba de un sprijin financiar sub formă de tichet anticriză, în valoare de 1000 de lei, pentru fiecare locuitor. Ajutorul este nominal. Va primi acest tichet anticriză fiecare locuitor care a împlinit 18 ani. De acest ajutor vor beneficia decât …, nu vor beneficia decât cetățenii care au domiciliul în Sectorul 1”, a declarat Clotilde Armand


Economii sau executări silite, la bugetul Sectorului 1?


Primărița din Banu Manta a mai susținut că cei peste 200 de milioane de lei ar proveni din economiile realizate la contractul cu operatorul de salubritate, în ultimii doi ani.

La o întrebare directă cu privire la existența unor sume pierdute în instanță în favoarea operatorului de salubritate, Clotilde Armand a negat categoric existența unor asemenea sume. 


Reporter: Doamna primar, pentru că ați făcut vorbire despre economiile realizate din contractul cu operatorul de salubritate, există, în acest moment, sume pierdute în instanță, pe care Primăria le plătește operatorului de salubritate? Și, dacă există, care sunt acelea? 

Clotilde Armand: Nu există sume pierdute. Procesul este în curs”, a răspuns edilul din Banu Manta nr. 9.


În schimb, viceprimarul PNL Ramona Porumb spune că executările silite privind sume datorate operatorului de salubritate și câștigate de către acesta în instanță curg săptămânal la Primăria Sectorului 1. 


„(…) Săptămânal, și nu exagerez, săptămânal, primim toți consilierii locali, nu doar eu, înștiințări de la executorul judecătoresc, care ne anunță cu privire la sumele pe care le-a executat și le execută permanent de la Primăria Sectorului 1. Că-s 5 milioane, că sunt 20, că sunt 19, săptămânal vine o astfel de adresă prin care executorul care se ocupă de operatorul de salubritate ne anunță că în continuare ne execută. Deci, cine spune că nu pierdem sume e o mare minciună. Cetățenii din Sectorul 1 plătesc, practic, din propriul buzunar deciziile primarului Armand cu privire la neplata facturilor. Avem și penalități. Înțeleg că s-au dus undeva, la 40 de milioane (… de lei n.r.), pe care tot Primăria le va plăti, tot din banii publici”, a declarat viceprimarul liberal al Sectorului 1, Ramona Porumb. 


Pe ce ar putea fi cheltuite vaucherele lui Clotilde Armand… 


Din acești bani, cetățenii ar putea realiza îmbunătățiri în ceea ce privește eficiența energetică a locuinței sau ar putea achita facturile la energie, a explicat Armand.
De acești bani locuitorii Sectorului pot alege singuri destinația investițiilor prioritare pe capitolul energie. De exemplu, izolarea imobilului, panouri fotovoltaice sau pompe de căldură, achiziția sau schimbarea centralei de apartament sau de bloc, ferestre sau uși noi, calorifere noi sau alte sisteme de încălzit. Și, acolo unde este posibil, achitarea facturilor la energie”, a spus Clotilde Armand.


Când ar mai avea timp cetățenii să realizeze aceste investiții, dacă proiectul ar parcurge etapele procedurale obligatorii – dezbaterea publică, avizarea în comisii și, abia apoi, votul în Consiliul Local, este greu de înțeles. 


Voucherele „anticriză” mită electorală? 


Viceprimarul PNL al Sectorului 1, Ramona Porumb, susține, însă, că acordarea tichetelor anticriză tuturor cetățenilor Sectorului 1, fără a ține cont de veniturile pe membru de familie pe care aceștia le realizează, nu ar fi decât o mită electorală.

„Un astfel de proiect ne sună, cred, tuturor, pare a fi, cel puțin, o mită electorală. Este o exprimare puternică, însă cred că, din disperarea de a nu pierde toți susținătorii pe care i-a avut cândva primarul Sectorului 1, în prezent vine cu un astfel de proiect, atât de mult blamat, la nivelul Primăriei Capitalei (…). Astăzi, vine doamna primar cu un proiect prin care acordă tuturor cetățenilor de peste 18 ani din Sectorul 1 un vaucher pentru 1000 de lei. Întrebarea mea este: dacă își va acorda inclusiv dumneaei un astfel de vaucher, că este cetățean al Sectorului 1? Dacă va acorda și cetățenilor care au venituri lunare de poate zeci, sute de mii de euro? Din punctul nostru de vedere, înțelegem nevoia cetățenilor de a primi un sprijin, în această iarnă, din partea Primăriei, dar pe niște criterii foarte bine stabilite. Pe niște criterii care să țină cont de veniturile pe membru de familie, în principal, nu acordate către 208 mii, din ce am înțeles, de persoane din sector. Dacă ne gândim, putem discuta și despre discriminare. O familie care are cinci copiii care au peste 18 ani și alții au sub 18 ani, unii vor primi 2000 de lei, alții vor primi, poate, 7000 de lei, deși consumurile pot fi aceleași. (…) Încearcă să se cațere, de-a dreptul, pe această problemă a termoficării, în această iarnă, în Sectorul 1, pentru a mai obține, probabil, câteva voturi, în viitor, sau câțiva susținători. (…) Putem susține un proiect, dar, repet, ținând cont de veniturile pe cap de locuitor. O persoană care are un venit de 2000-3000 de lei altfel va aprecia această sumă și îi va fi utilă față de o persoană care încasează lunar zeci de mii de euro, în Sectorul 1”, consideră viceprimarul PNL Ramona Porumb. 


În plus, acest proiect anunțat, astăzi, de către Clotilde Armand nu există în lucru nicăieri în cadrul aparatului de specialitate al primarului Sectorului 1, la nicio direcție. Cât despre parcurgerea procedurii de dezbatere publică, nici vorbă de așa ceva, atâta vreme cât proiectul nu există decât în declarațiile populiste ale lui Clotilde Armand. 


Termoficare de la soare un proiect care nu există? 


Edilul Sectorului 1 îi acuză pe consilierii locali PSD și PNL că ar bloca proiectele de investiții, cel mai important dintre acestea fiind cel numit „Termoficare de la soare”. Acesta ar presupune instalarea de panouri fotovoltaice și pompe de căldură pe toate blocurile din Sectorul 1, susține Clotilde Armand.


„Principalul proiect,”Termoficare de la soare”, care prevede instalarea de panouri fotovoltaice și pompe de căldură pe toate blocurile din Sectorul 1, a fost suspendat în Consiliul Local din motive politicianiste, contrar interesului cetățenilor”, acuză Clotilde Armand.
Termoficare de la soare, un program care, practic, nu există! 


Viceprimarul liberal al Sectorului 1, Ramona Porumb explică, însă, că programul „Termoficare de la soare” nu poate fi adoptat de către Consiliul Local din cauza lipsei de fundamentare și a erorilor procedurale săvârșite de către edilul Clotilde Armand. În fapt, nici acest proiect nu există decât la nivel declarativ. 
„În stilul în care ne-a obișnuit primarul Sectorului 1, proiectele sunt făcute pe genunchi, pe repede înainte, astfel încât să-i iasă declarațiile și postările pe Facebook. Proiectul cu care primarul a venit în Consiliul Local se referă strict la adoptarea unor criterii. Criterii care stau, însă, la baza derulării întregului program. Un program care nu are nici măcar un studiu de fezabilitate, un studiu tehnic, care să ne răspundă, atât nouă cât și cetățenilor, la niște întrebări concrete. Ce costuri vor avea? Care sunt blocurile pe care pot fi amplasate, astfel încât să fie eficient? Care este perioada din an în care acesta cu adevărat va funcționa? Ce se întâmplă pe timpul iernii, când puterea soarelui nu mai este atât de mare ca vara? Care sunt costurile pe care, până la final, o asociație deproprietari trebuie să le suporte? Criteriile și acelea sunt fără nicio logică cu eficiența energetică. Vă dau doar un exemplu: ia în considerare familiile care au copii sub 14 ani. Ca și cum o familie care are un copil de 15 ani nu trebuie să se încălzească. Sau cei care sunt vârstnici, la fel, trebuie să facă iarna în frig.Plus că avem și niște probleme de legalitate, în sensul în care contractele de mandat deja au fost semnate, dar criteriile nu sunt votate. Și, atunci, se pune întrebarea cum ai ales acele asociații, dacă noi nu ți-am votat criteriile? Cum ai stabilit contractul de mandat, dacă nu ți l-a votat Consiliul Local, nu ți l-a aprobat anterior”, întreabă viceprimarul Sectorului 1 Ramona Porumb. 

VIAClaudiu ADAMESCU
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentStructurile Statului Major al Forţelor Aeriene au detectat trei ţinte aeriene în zona Mării Negre
Articolul următorNicușor Dan a comis-o din nou: A primit amendă pentru că a refuzat nejustificat să emită o autorizație de construire