Angajaților Uber din SUA le sunt montate sisteme de supraveghere video în dormitoare

Pandemia a modificat modul în care munca se desfășoară. Angajatorii au observat beneficiile (costurile reduse), iar unii dintre ei au decis să continue sistemul de „work from home”, în cazul locurilor de muncă unde este posibil. Cu toate astea, de teamă ca angajații să nu cheltuie timpul și banii companiei, le-au instalat acestora diferite programe prin care pot fi monitorizați video, în propriile case

Foto: Pixabay.com

De ani de zile, angajatorii au folosit fel de fel de metode pentru a-și supraveghea angajații, de teamă ca aceștia să nu piardă timpul și banii companiei. Mai exact, de-a lungul ultimilor ani, diverse companii au găsit soluții pentru a-i ține în frâu pe acei angajați obișnuiți să chiulească sau să-și neglijeze îndatoririle zilnice, instalându-le camere de luat vederi în birouri sau sisteme de urmărire de tip GPS, pentru cei care utilizează automobilele companiei. Ba mai mult, la un moment dat s-a găsit inclusiv soluția monitorizării conturilor de e-mail, cele folosite la job.

Pandemia a schimbat totul

Pandemia a schimbat modul în care oamenii muncesc. Dacă până acum, puțini erau cei care lucrau de acasă, odată cu noile modificări mondiale, din ce în ce mai multe companii au decis să-și lase angajații să lucreze de acasă. Ba chiar, observând aspectul costurilor reduse (închiriere spațiu, plată utilități, etc), o parte dintre companii au luat decizia de a continua practica, chiar și acum când situația globală s-a mai ameliorat.

Chiar și așa, nevoia de a-și ține angajații sub monitorizare strictă a dus la practici cosiderate abuzive. Spre exemplu, o companie de marketing din Minnesota și-a obligat angajații să instaleze programe care să le înregistreze acestora activitatea din computere, pe toată durata programului de muncă. O altă companie, de data aceasta din New York, specializată în e-commerce, a decis instalarea unui alt program care să contorizeze activitatea mouse-lui, însă și un altul, pe telefon, care să le contorizeze angajaților mișcările din timpul programului.

Nici Uber nu pare să țină cont de intimitatea angajatului

Uber este una dintre companiile care apelează la metode de supraveghere a propriilor angajați, în Statele Unite ale Americii. De menționat că în SUA nu se aplică regulile GDPR, astfel că, practicile nu au nicio piedică legală, ci numai una morală, deseori ignorată. „Noul contract dă cale liberă monitorizării permanente din casele noastre, inclusiv a activității familiilor noastre”, se plâng oamenii.

Angajații callcenter-ului Uber se declară nemulțumiți de noua metodă de monitorizare video, declarând că le este invadată intimitatea. „Dormitorul este singurul loc destul de liniștit, în casă, de unde se pot prelua apelurile clienților. Este o încălcare a dreptului meu la intimitate. Cu mine locuiește soțul meu, însă și soacra mea”, a spus una dintre angajate.

Întrebat despre această situație, Paul Stephens, specialist în domeniu, a declarat, potrivit arstechnica.com, că, așa cum se prezintă în acest moment legea, nu există căi prin care angajații deranjați de monitorizarea video să atace în instanță metodele abuzive folosite de angajatori.

Citește și: Guvernul din Grecia îi va despăgubi pe cei afectați de incendiile care au mistuit țara

Articolul precedentGuvernul din Grecia îi va despăgubi pe cei afectați de incendiile care au mistuit țara
Articolul următorStelian Ion susține că nu va accepta niciun compromis pentru a rămâne în funcție
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.