Premierul Florin Cîțu a afirmat că trebuie revizuită reforma din cadrul Ministerului Transportului, mai ales în contextul în care nu doar angajații acestuia sunt beneficiarii unor gratuități la transportul feroviar, ci și familiile acestora.
„Ca să fac aceste alocări trebuie să vină către mine cu o prezentare a unui program de reformă. Eu am spus foarte clar că noi nu putem să vorbim de reformă atâta timp cât păstrăm aceleaşi subvenţii care erau plătite pe vremea PSD. Aceeaşi asistenţă socială. Am aflat şi eu nu ştiam că în Ministerul Transporturilor, angajaţii, familiile acestora şi în subordonate circulă gratuit. Este din 1999. Nu mi se pare normal acest lucru şi am cerut să revizuiască”, a afirmat Florin Cîţu, înaintea ședinței de Coaliție, de marți.
Cât privește „gratuitatea” aceasta nu era acordată decât unora dintre cei din CFR. Astfel, dacă un angajat al CFR călătorea, în interes personal, cu transportul feroviar era obligat să își „cumpere” locul în tren, iar membrii din familia sa beneficiau de permise, cu 6 foi de călătorie, pentru care se plătește puțin peste 300 de lei. Deci nu e vorba de gratuit, ci de o reducere.
MT, execuție sub media ministerelor
Florin Cîțu a făcut precizări și cu privire la alocarea bugetară ce s-a aflat astăzi pe ordinea de zi a ședinței de Coaliție, reamintind că nu în cadrul acesteia se alocă resursele. „Am câteva propuneri şi pentru Ministerul Transporturilor şi pentru Ministerul Sănătăţii pe care le-am convenit după ce am discutat cu colegii mei din Ministerul Sănătăţii şi m-am uitat şi pe ministerele Transporturilor, Sănătăţii, Finanţe şi am cerut de fapt o situaţie a tuturor companiilor din Ministerul Transporturilor. Am vrut să văd dacă investiţiile sunt mai mari sau mai mici decât anul trecut, la şase luni de zile (n.r. sperăm că se va ține cont și de pandemia ce a prins mai bine de jumătate din primul semetru al anului trecut). Am vrut să fiu foarte documentat şi vă spun că unele lucruri se justifică, în altele nu se justifică o suplimentare”, a mai declarat premierul Cîțu.
Totodată acesta a anunțat că vor fi făcute publice proiectele cu zero finanţare. „Dacă se vine cu program de reformă pentru companiile subvenţionate de stat, putem să alocăm sume pentru subvenţia asistenţei sociale care să fie nivelul mediu ultimilor 5 ani. O reformă care să ne arate că se pot face şi economii, pentru că altfel, dacă păstrăm sistemul PSD, atunci putem să lăsăm PSD. S-ar putea să nu fie alocată suplimentare. Există o execuţie bună la CNAIR. (..) Niciun minister nu are execuţie 100%, ca să fie foarte clar. Media execuţiei este de 84%. Ministerul Transporturilor este sub media execuţiei de 84%”, a mai afirmat Florin Cîțu.