În urma verificărilor efectuate în perioada 4-6 august de către Garda Națională de Mediu (GNM) – Comisariatul Județean Constanța au fost depistate 1.400 de tone de deșeuri, neconforme cu documentația prezentată, astfel că încărcătura ilegală a fost returnată firmei exportatoare.
„S-a constatat că deșeurile de fier vechi erau amestecate cu deșeuri periculoase provenite din echipamente electronice și electrocasnice și părți din vehicule scoase din uz. Conform documentelor verificate proveniența acestor deșeuri era România, destinația finală fiind export către Turcia.
Deoarece încărcătura nu a corespuns cu datele înscrise în formularul de transport, GNM CJ Constanța a dispus returnarea deșeurilor către punctul de încărcare din România în vederea sortării, valorificării sau eliminării, conform prevederilor legale”, se arată în comunicatul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Constanța.
Potrivit presei locale, cele două barje au fost verificate în Cernavodă, pe Dunăre, respectiv la Agigea, pe Canalul Dunăre – Marea Neagră.
Cernavodă, punct de tranzit pentru importurile și exporturile ilegale de deșeuri
De altfel, tot la Cernavodă, săptămâna trecută a fost depistat într-un transport pe fluviul Dunărea o barjă încărcată cu peste 1.050 tone deşeuri din fier care urmau să fie importate în România, din Serbia, fără respectarea prevederilor legale.
„La controlul de frontieră s-a observat că printre deșeurile din fier se aflau şi alte tipuri de deșeuri decât cele declarate, fiind depozitate şi deșeuri a căror proveniență nu poate fi stabilită, unele chiar periculoase – componente din vehicule scoase din uz, care conțin uleiuri, emulsii și alte substanțe periculoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE-uri), deșeuri de ambalaje din plastic, lemn, carton, materiale textile și rafie, vopsea, ebonita, anvelope din cauciuc etc”, au transmis polițiștii de la Coasta de Gardă.
Ca urmare a acestui control s-a stabilit faptul că transferul de deșeuri nu îndeplineşte condiţiile legale, iar comisarii Gărzii de Mediu au luat măsura interzicerii efectuării tranzitului pe teritoriul României a deșeurilor și returnarea acestora în țara de origine. Astfel, în această cauză a fost întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de nerespectarea măsurilor în desfășurarea activității de colectare/tratare/transport deșeuri și folosirea de acte nereale.
Tanczos Barna: „Au înţelegeri cu firmele din străinătate care trimit deşeurile”