Liderul PLUS face un apel la rațiune, în contextul discuțiilor tot mai aprinse din țară pe tema încălcării drepturilor și libertăților în vreme de pandemie. Dacian Cioloș crede că cei care țipă acum că suntem în dictatură uită momentele de dictatură reală prin care a trecut țara noastră și îndeamnă să fie făcută o comparație cu alte state, acolo unde încălcările drepturilor sunt reale. Cioloș dă și un exemplu concret: Belarus.

Pe cei care vorbesc cu atâta ușurință despre dictatură și cred că o societate funcțională care încearcă să se îngrijească de sine și de fiecare membru al ei este una în care libertățile nu își mai au locul îi invit să citească informațiile și să vadă imaginile care se transmit din Belarus. Așa-zisa „dictatură sanitară“ despre care PSD nu se oprește din vorbit și pe care multe persoane cu o voce publică pregnantă nu se sfiesc să o înfiereze nu este altceva decât o încercare de a stopa o pandemie deocamdată fără leac, cu efecte dramatice.

Adevărata dictatură nu se ocupă cu măști care au rolul de a te proteja de o boală. Dictatura reală e dură, scoate forțele de ordine în stradă și le pune să își agreseze conaționalii. Ascunde și minte în procesul electoral, discriminează persoane și categorii sociale, interzice drepturi fundamentale. Și îi e complet indiferent dacă îți e sau nu bine, dacă te îmbolnăvești tu sau familia ta. Dictatura nu vede oameni, ci numere tatuate pe pielea cetățenilor săi pentru a-i îndosaria mai bine. Din respect pentru istoria noastră recentă, din respect pentru toți cetățenii români care au avut de suferit o jumătate de veac sub o dictatură cât se poate de reală, ar fi un gest de bună cuviință să nu mai invocăm cu atâta ușurință ideea dictaturii în orice context. Suntem liberi să criticăm guvernul și politicienii, suntem liberi să spunem orice ne trece prin cap, cum suntem la fel de liberi să decidem cu cine vrem să votăm. Nu ajută la nimic revolta imatură în timpul unei pandemii sub pretextul protestului pentru libertate.

Și cu această ocazie cred că trebuie să avem un gând bun și solidar și cu cetățenii din Belarus care în aceste momente au de înfruntat un aparat represiv care le suprimă fără nicio reținere drepturile și libertățile. Este o nouă lecție despre spiritul libertății care va găsi mereu puterea de a se opune regimurilor construite pe oprimarea propriilor cetățeni”, scrie Cioloș pe Facebook.

Articolul precedentCostel Alexe reacționează cu privire la incendiul de la Periș
Articolul următor“Marea Privatizare” RA-APPS pe litoral: șapte ani de licitații, doar două terenuri vândute