Social democrații hunedoreni, revoltați după ce ministrul Dezvoltării a închis robinetul PNDL

Șantierele din Hunedoara, părăsite, în lipsa finanțării. Ministrul Dezvoltării spunea, într-o scrisoare datată pe 22 iunie, că fondurile aferente PNDL au fost epuizate, așadar recomandă sistarea lucrărilor, ori, după caz, finanțarea prin alte surse

Foto: preluare Mesagerul de Hunedoara

În urma scrisorii ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, social democrații hunedoreni au reacționat, arătându-și nemulțumirea vis-a-vis de intențiile exprimate de ministru. Mai exact, ministrul relata, în data de 22 iunie, faptul că nu mai există bani pentru finanțarea proiectelor începute prin PNDL, așadar le recomandă autorităților honedorene (și nu numai) să închidă șantierele ori să le finanțeze cu ajutorul altor surse.

Social democrații hunedoreni explică utilitatea programului, explicând că acesta ar fi scos din „mocirlă” multe localități din România

Potrivit social democraților din Hunedoara, PNDL (un program inițiat de PSD) ar fi scos din „mocirlă” multe localităţi. „Este un program bine elaborat de către PSD, care nu a ţinut cont de coloratura po­litică a primarilor. În judeţul nostru au fost apro­bate 221 de proiecte pe acest program”, au spus aceștia, adăugând că ar fi inadmisibilă cerința ministrului Cseke Attila, cea potrivit căreia primăriile ar trebui să se autofinanțeze pentru a termina proiectele deja începute și lăsate acum în paragină.

Cum asta? Sunt primării care nu au bani nici de salarii până la sfârşitul anului. Guvernanţii, în loc să se ocupe de aceste probleme, se războiesc în PNL. Se aruncă în aer, pur şi simplu, proiectele de dezvoltare lo­cală în judeţ! Firmele de construcţii vor intra în faliment, din cauză că guvernul nu mai finanţează lucrările pe PNDL. Astfel, executivul loveşte în cetăţeni! Gu­ver­nul opreşte robinetul la finanţările prin PNDL. Vom sesiza europarlamentarii noştri, gu­vernul, pentru că s-a oprit finanţarea respectivă. În judeţ, din 221 de proiecte 116 sunt finalizate. Sunt şase proiecte care nici măcar nu au fost începute, deşi programul a demarat în 2017. Unele primării stau prost la capitolul acesta şi sunt în urmă cu lucrările de dezvoltare locală. Pentru celelalte, mai este nevoie, în total, de aproape 150 de milioane de lei.

a declarat Laurenţiu Nistor, preşedintele organi­za­ţiei judeţene Hunedoara a PSD, citat de Mesagerul de Hunedoara

Citește și: Hunedoara. Un sector de DJ, „uitat”, va fi reabilitat

Aceștia au mai spus, de asemenea, că situația ar fi complicată în cazul in­ves­tiţiilor pe PNDL, în special pentru constructori, care vor fi penalizaţi dacă opresc lucrările – ceea ce ar urma să se întâmple, de vreme ce nu mai există finanțare. Mai mult, firmele nu ar putea susţine lucrările, situația valabilă, de asemenea, inclusiv pentru primării. Ar exista probleme inclusiv atunci când vine vorba despre accesarea fondurilor europene, întrucât prețurile sunt cu mult mai mari acum, așadar se cere o recalibrare a prețurilor.

Articolul precedentSebastian Burduja, șeful PNL Sector 1, anunță victoria împotriva lui Armand: „Vom avea primul centru integrat pentru copiii cu sindromul Down”
Articolul următorȘoșoacă cheamă românii, lupii, dacii și patrioții la luptă. Vrea demiterea lui „Johannis”
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.