„Tocmai legiuitorul să încalce legea, prin intervenția sa abuzivă”

Consorțiul Universitaria protestează împotriva legii de menținere a pensionarilor pe post până 70 de ani, fără acordul angajatorului

Consorțiul Universitaria, format din cinci mari universități din România, consideră că legea prin care li se permite menținerea pe post a cadrelor didactice și după vârsta de pensionare, fără acordul angajatorului, este una abuzivă, transmite edupedu.

Cei cinci rectori, Prof. univ. dr. Nicolae Istudor, Rectorul Academiei de Științe Economice din București, Prof. univ. dr. Tudorel Toader, Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Prof. univ. dr. Daniel David, Rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, Prof. univ. dr. Marian Preda, Rectorul Universității din București, Prof. univ. dr. Marilen Pirtea, Rectorul Universității de Vest din Timișoara, amintesc că „autonomia universitară este garantată prin Constituția României, iar acest drept este de necontestat și nenegociabil”.

Potrivit unui comunicat al Universitaria, citat de sursa menționată, rectorii celor cinci universități s-au declarat constrenați de aprobarea proiectului de lege privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare.

„Autonomia universitară este garantată prin Constituția României, iar acest drept este de necontestat și nenegociabil. Conform acesteia, și în concordanță deplină cu Legea educației naționale, universitățile își elaborează propriile strategii instituționale și își gestionează autonom și în interesul universității resursele umane”, se arată în comunicat.

Continuarea activității după vârsta de pensionare, doar cu acordul Senatului universitar

Reprezenanții Universitaria atrag atenția cu privire la „atitudinea decidenților de imixtiune în asigurarea unui mediu propice stimulării calității și competitivității în mediul academic”, adăugând faptul că Universitățile trebuie să își definească autonom politicile de personal didactic și de cercetare pe baza unor standarde de calitate și criterii nediscriminatorii, aprobate de către Senatul universitar, iar continuarea activității după împlinirea vârstei legale de pensionare se poate realiza numai în aceste condiții.

„Noi, cele cinci mari universități membre ale Consorțiului Universitaria, considerăm inacceptabil ca tocmai legiuitorul să încalce legea, prin intervenția sa abuzivă într-un domeniu care aparține exclusiv factorilor decizionali ai unei universități”, potrivit comunicatului.


Lia Olguța Vasilescu, convinsă că românilor li se pregătește pensionarea la 70 ani

Articolul precedentMihai Chirica, din nou în vizorul DNA
Articolul următorPrimul primar din România reținut pentru fraudă electorală!