Sursa foto: Pixabay

Protestele masive din Sri Lanka au dus la demisia prim-ministrului, iar mulțimile de oameni au luat cu asalt reședința acestuia, care a fost evacuat în timpul nopții, fiind scos din casă printre focuri de armă și gaze lacrimogene.

În ciuda restricțiilor impuse de autorități, oamenii continuă protestele, iar în ultimele zile șapte persoane și-au pierdut viața, iar 200 au fost rănite. În urma protestelor masive, oamenii au distrus autobuze și mașini care le-au lăsat fumegând în stradă.

Totodată, 50 de case ale politicienilor au fost incendiate, iar manifestanții continuă să protesteze în fața casei prezidențiale, cerând demisia președintelui. Mulți politicieni s-au refugiat și și nu mai apar în public pentru a evita furia oamenilor, informează Digi24.

Ministrul pentru media din Sri Lanka: „Nu mai este deloc sigur, mai ales pentru politicienii de partea guvernului”

Sri Lanka se confruntă cu lipsa de bunuri esențiale, combustibil, medicamente și produse alimentare. Mai mult, au loc mai multe întreruperi de curent în fiecare zi, iar inflația a ajuns la o cotă record.

Guvernul a cerut ajutor din partea FMI, dar negocierile bat pasul pe loc, iar situația celor 22 de milioane de locuitori din Sri Lanka rămâne critică. Țara este condusă de familia Rajapaksa, frații președintelui au ocupat funcții în Guvern, iar nepotul său fiind ministrul Sportului.

Populația a ieșit în stradă din cauza creșterii uriașe a prețurilor la alimente, cu aproape 30% mai mult față de anul trecut. De asemenea, milioane de oameni din Sri Lanka au fost obligați să renunțe la mese.

Pe lângă problema cu aprovizionarea cu hrană, Sri Lanka întâmpină probleme privind combustibilul și medicamentele, iar penele de curent tot mai dese provoacă probleme serioase.

Reprezentanții Guvernului au anunțat că de vină  pentru toată această situație este pandemia de Covid-19, ce a „anihilat” sectorul turistic, principala sursă de venit a țării.

Cu toate acestea, mai mulți specialiști susțin că gestionarea dezastruoasă de către guvern a dus la această situație critică în care se află Sri Lanka.

Citește și articolul despre: Insecuritatea alimentară s-a dublat în ultimii ani. ONU: „Perspectivele de viitor nu sunt bune”

Articolul precedentPapa Franscisc susține că războiul izbucnit în Europa nu este întâmplător
Articolul următorEugen Tomac: „În societatea rusă s-au produs rupturi puternice”
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.