Inspecția Judiciară, sesizată de judecătorul CSM Andrea-Annamaria Chiș, a finalizat raportul privind apărarea independenţei sistemului judiciar în ansamblul său faţă de afirmaţiile din spaţiul public referitoare la modul de instrumentare a dosarului intitulat generic „10 AUGUST”. Potrivit acestuia, mai mulți lideri politici din zona coaliției de guvernare au influențat independența autorității judecătorești. Printre cei menționați în acest raport se aflăpremierul Florin Cîțu, ministrul Justiției, Stelian Ion, liderii USR PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș, precum și Rareș Bogdan sau fostul ministrul al Sănătății, Vlad Voiculescu.
„Prin declarațiile publice, postările pe reţele de socializare, astfel cum au fost preluate şi prezentate în mass-media s-a produs o încălcare a principiului separației și echilibrului puterilor în stat, cu consecința scăderii încrederii cetățenilor în sistemul judiciar și, implicit, a afectării independenței autorităţii judecătoreşti în ansamblul său”, se arată în raportul Inspecției Judiciare, citat de Digi24.
Analiza pe declarații și postări pe rețelele de socializare
Inspectorii judicari au analizat mai multe declarații făcute de oamenii politici, încă din momentul deschiderii dosarului „10 August”, precum și postări făcute de aceștia pe rețelele de socializare.
„Din analiza afirmaţiilor personalităţilor publice, reprezentanţi ai puterii executive şi legislative, preluate şi comentate ulterior în mass-media, se acreditează ideea lipsei unei anchete efective a procurorului de caz, ratificată de soluţia pronunţată de judecătorul de cameră preliminară, cu încălcarea principiului legalității procesului penal consacrat de art.2 din Codul de procedură penală, iar soluția pronunțată ar fi una care nu are la bază o analiză a realității faptice în raport cu dispozițiile legale incidente”, se mai arată în acest raport.
Potrivit raportului, s-a apreciat faptul că au fost depăşite limitele admisibile ale discursului public, aşa cum sunt protejate de dispoziţiile art. 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care consacră libertatea de exprimare. Cu precizarea, că „dreptul la libertatea de exprimare este un drept constituţional, însă nu este însă unul absolut, acesta fiind susceptibil de anumite restrângeri, în ipoteza în care folosirea libertăţii de exprimare este îndreptată împotriva unor valori pe care statul le poate în mod legitim apăra, cum ar fi independenţa şi imparţialitatea puterii judecătoreşti”, iar potrivit legislaţiei interne, dreptul la liberă exprimare nu poate fi exercitat cu încălcarea acestui principiu.
Florin Cîțu nu comentează, Voiculescu iese la atac
Întrebat în cadrul unei conferințe de presă cu privire la acest raport, premierul Florin Cîțu nu a dorit să comenteze, precizând că nu a văzut documentul pentru a-și exprima o opinie în această privință.
Pe de altă parte, reacția lui Vlad Voiculescu a fost una de atac la adresa lui Lucian Netejoru, șeful Inspecției Judiciare.
„Inspecția Judiciară, condusă în mod fabulos de același domn Lucian Netejoru, constată astăzi că declarațiile mai multor politicieni (printre care mă număr) cu privire la dosarul 10 august… «au afectat independența justiției» și «au avut un puternic impact negativ asupra (…) credibilității justiției în rândul opiniei publice». Este ca și cum ai spune că recentul concurs de la casele de asigurări* afectează credibilitatea sistemului de sănătate. Este ca și cum ai spune că rezultatele testelor PISA afectează credibilitatea sistemului de educație. Este ca și cum ai spune că reportajele despre tăierile ilegale de păduri afectează credibilitatea Romsilva”, a scris Voiculescu, pe pagina sa de Facebook.