Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău îl acuză pe un primar din acest județ că ar fi înșelat Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru a obține o finanțare nerambursabilă.
Pe numele său Gelu Botezatu, primarul comunei Bârsănești va fi judecat pentru tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în condițiile în care AFIR a considerat că a fost prejudiciată cu peste 11.000 de lei.
Alături de primarul Botezatu, judecată în dosarul trimis pe rolul Tribunalului Bacău va fi și o societate – GIAFLOR PREST SRL, pentru complicitate. Aceasta în condițiile în care deja administratorul acestei societăți a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției, acesta admițând că se face vinovat de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în forma tentativei.la tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Faptele, detaliază procurorii anticorupție, s-au derulat pe parcursul unui an. Și, chiar dacă inculpații nu și-au dus până la capăt planul, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 11.900 lei, adică prima tranșă de bani remisă în contextul implementării unui proiect.
„În perioada 2020-2021, în contextul implementării proiectului „Construire Centru de Tineret pentru Activități Culturale în comuna Bârsănești, județul Bacău”, inculpatul Botezatu Gelu ar fi depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) mai multe documente inexacte în scopul obținerii pe nedrept de fonduri europene.
Înscrisurile respective ar fi atestat în mod nereal faptul că lucrările din cadrul proiectului ar fi fost executate de SC Giaflor Prest SRL, în realitate acestea fiind executate de alte două societăți comerciale cu încălcarea interdicției de subcontractare totală a lucrărilor, prevăzută de contractul de finanțare nerambursabilă.
Scopul urmărit prin demersurile de mai sus nu a fost realizat, întrucât cererea de plată a fost respinsă de AFIR, motivul fiind identificarea unor neregularități”, precizează DNA.