Petre Daea, Ministrul Agriculturii, le dă dreptate fermierilor care în weekend au demarat acțiuni de protest în mai toate județele țării, nemulțumiți de situația în care se află, inclusiv în ceea ce privește pierderile pe care le au în contextul războiului din Ucraina.
Și, chiar dacă contextul are legătură cu suma pe care România a primit-o de la Comisia Europeană drept despăgubiri pentru fermieri în urma negocierilor duse de ministerul pe care îl conduce, Daea nu a mai făcut promisiuni.
Potrivit B1 TV, ministrul Daea a admis într-o intervenție la Prima News că fermierii se află într-o situație de criză, date fiind evenimentele din ultimii ani, arătând că „aceşti fermieri nu ies în stradă decât când le ajunge cuţitul la os”.
„Au trecut printr-o criză covid, prin criza energetică, prin secetă şi iată acum sunt confruntaţi cu situaţii deosebit de grele ca urmare a conflictului armat”, a punctat ministrul Agriculturii, care a spus că este la curent cu ceea ce se întâmplă, și că, renunțându-se la aplicarea taxelor vamale pentru importurile din Ucraina s-a creat un „avantaj economic i-a afectat pe fermierii români”.
Soluții momentan nu au fost oferite, ministrul Agriculturii doar arătând din nou cum s-a ajuns la suma acordată drept compensații pentru fermierii care au avut de pierdut în urma războiului din Ucraina.
„Rezerva de criză la nivelul Uniunii Europene este de 400 de milioane de euro, în momentul în care am solicitat în Consiliul de Ministri punerea în mişcare a rezervelor de criză, şapte state s-au opus, spunând că trebuie să fim rezervaţi vizavi de scoaterea din rezerve a unor sume pentru că sunt şi alte situaţii care vor impacta”, a arătat Petre Daea cum s-a ajuns totuși să fie alocate cele 56 de milioane de euro, care trebuie împărţite la 6 ţări.