Sursa foto: Adevarul

Zece miliarde de euro au fost strânse la evenimentul online „Stand Up for Ukraine”, din donații private și ca ajutoare oferite de Uniunea Europeană și de Canada. La apelul lui Bono au răspuns printre alții Bon Jovi, Bruce Springsteen, Madonna, Billie Eilish, Katy Perry. Evenimentul mondial de strângere de fonduri a fost convocat în comun de preşedinta CE, Ursula von der Leyen, şi de prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau.

„Oamenii curajoşi din Ucraina luptă pentru libertatea lor – şi pentru a noastră”

Bono şi The Edge de la formaţia irlandeză U2 au cântat o versiune acustică a melodiei „Walk On” în sprijinul refugiaţilor ucraineni. „Oamenii curajoşi din Ucraina luptă pentru libertatea lor – şi pentru a noastră – în faţa unei violenţe de nedescris şi a unei invazii nedrepte. Peste 4 milioane de oameni, majoritatea femei şi copii, au fost nevoiţi să fugă pentru a-şi salva viaţa – o populaţie aproape de dimensiunea Irlandei. Liderii lumii trebuie să se ridice şi să stea alături de ucraineni acum, de cei care luptă şi de cei care au fugit, şi să stea alături de refugiaţii de pretutindeni care au fost forţaţi să-şi părăsească casele şi pământurile”, au scris muzicienii, gest ce face parte din campania Stand Up For Ukraine care are drept scop ajutorarea refugiaţilor.

Mesajul lui Volodmir Zelenski: Fiți alături de Ucraina! Susțineți libertatea și curajul!

„Nu ne e frică de rachete, de avioanele rusești și de coloanele nesfârșite de tancuri. Curajul ucrainenilor a solidarizat întreaga lume democratică. Ne dorim ca acest curaj al ucrainenilor să fie împărtășit de întreaga lume, pe măsură ce ne apărăm în fața celei mai mari tiranii. În acest fel, toți ceilalți vor rezista acestei tiranii.

Lumea trebuie să facă tot posibilul să forțeze Rusia să încheie pacea, trebuie să facă tot posibilul să-i tragă la răspundere pe soldații și comandanții ruși pentru crimele comise împotriva poporului ucrainean. Convingeți-vă politicienii! Fiți alături de Ucraina! Susțineți libertatea și curajul!”, a spus Zelenski.

Printre politicienii care au vorbit la acest eveniment patronat de Comisia Europeană s-a numărat și premierul român Nicolae Ciucă.

„România este alături de voi, locuitori ai Ucrainei. Milioane de copii, femei, vârstnici și-au abandonat casele, fugind de un război ilegal. Un refugiat din cinci a primit ajutor și adăpost în România. Am acordat un nivel special de protecție celor mai vulnerabili, inclusiv pentru un număr estimat la 33.000 de copii ucraineni. Sperăm cu toții la venirea păcii, până atunci suntem cu toții alături de Ucraina”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei a declarat că Polonia, Moldova, Slovacia, Cehia, România și Ungaria au dovedit un sprijin ieșit din comun. „Vă oferim întreaga noastră solidaritate. De aceea, Germania acordă suplimentar 425 de milioane de euro ca ajutoare umanitare și de asistență, pentru Ucraina și țările vecine, la care se adaugă 70 de milioane de euro ca ajutoare medicale prin Mecanismul European de Protecție Civilă”, a declarat cancelarul german.

Cum pot tinerii români care au 18 ani să călătorească gratuit cu trenul în Europa

Articolul precedentMinistrul Vasile Dîncu, semnal de alarmă legat de războiul din Ucraina: Este o acalmie falsă
Articolul următorFumatul pe plajă devine strict interzis în Barcelona