Captură video

Spitalul „Foișor” din București a fost evacuat, în cursul serii trecute, spre marele șoc al tuturor celor care au asistat, fie live, fie online, la sinistrul spectacol. Evacuarea pacienților (unii dintre ei chiar proaspăt operați) a fost posibilă din cauza unui ordin semnat Secretarul de Stat de Raed Arafat și avizat de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Din totalul de 105 pacienți internați până vineri, 20 au fost reinternați, restul fiind predați, în toiul nopții, rudelor lor

Proteste

La scurt timp, în fața Spitalului Foișor a izbucnit inclusiv un protest spotan, oameni nemulțumiți de modul în care sunt tratați pacienții scandând pe lângă ambulanțele și autoturismele personale care făceau transferul pacienților. Cum era de așteptat, pentru a calma mulțimea a fost nevoie de intervenția jandarmilor.

Protestatarii voiau să blocheze transferul pacieților, astfel că jandarmii au format un cordon uman pentru a stop haosul creat.

Precizările Ministerul Sănătății, în legătură„ cu situația regretabilă creată în această seară la spitalul Foișor”

Regrete

De mai bine de o săptămână, în București sunt zero locuri ATI disponibile în anumite momente ale zilei. Nevoia locurilor suplimentare în București nu este ceva ce poate fi pus vreun moment în discuție. În acest moment, 29 pacienți Covid-19 sunt intubati și ventilați în secțiile UPU din București.Transformarea spitalului Foișor în spital Covid-19 a fost soluția identificată de Departamentul pentru Situații de Urgență și avizată de Ministerul Sănătății în cursul zilei de astăzi.

Această decizie a fost luată datorită faptului că Spitalul Foișor are 26 de paturi ATI, 6 medici ATI – și în momentul deciziei avea numai 3 pacienți internați în ATI. De asemenea, a fost identificată resursa umană de specialitate care să poată, împreună cu specialiștii Spitalului Foișor, oferi pacienților Covid-19 îngrijirea de care au nevoie. Evacuarea și transferul pacienților Covid-19 negativ care au fost internați la Spitalul Clinic Foișor este în sarcina DSU, sub coordonarea Dr. Bogdan DINU din cadrul UPU-SMURD București. Pentru demararea procesului de evacuare a fost necesar acceptul spitalului, spital ce aparține de ASSMB, aflat sub autoritatea Primăriei Municipiului București. Spitalul Foișor a fost informat încă de dimineață despre iminența transformării spitalului. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au fost la spital încă de la orele 11:00.La orele 19:00, managerul încă nu întocmise documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar.Întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienții spitalului într-o situație regretabilă. Modul cum a decurs evacuarea este regretabil și ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate”, s-a zis.

Unde sunt acum pacienții evacuați?

În Spitalul de Ortopedie Foișor erau internați un număr de 105 pacienți. 13 dintre aceștia au fost transferați cu ambulanțe SMURD și SABIF: 1 la Elias, 4 la Floreasca, 5 la Universitar, 1 la Bagdasar, 1 la SJU Buzau, 1 cu ambulanța la domiciliu în Galați. Dintre ceilalți 92 pacienți, 25 erau programați pt intervenții chirurgicale iar 67 erau pacienți deja operați, care urmau sa fie externați la domiciliu. Toți pacienții au fost externați de către medicii curanți, ținând cont de starea lor de sănătate și de indicațiile de tratament. Conform informațiilor disponibile la nivelul Ministerului Sănătății, pentru toți cei care au solicitat acest lucru a fost chemată o ambulanță.Ministerul Sănătății va urmări alături de Departamentul pentru Situații de Urgență situația tuturor pacienților externați din spitalul Foișor.Ministerul Sănătății va depune eforturi alături de Departamentul pentru Situații de Urgență pentru operaționalizarea de urgență a îngrijirii pacienților Covid-19 în spitalul Foișor.Ministerul Sănătății va solicita o analiză amănunțită a cauzelor pentru situația creată și pentru modul în care s-a desfășurat intervenția”, au scris reprezentanții Ministerului Sănătății, pe Facebook.

Pacienții de la Spitalul de Ortopedie „Foișor”, din Capitală, evacuați în toiul nopții

Articolul precedentPacienții de la Spitalul de Ortopedie „Foișor”, din Capitală, evacuați în toiul nopții
Articolul următorGabriela Firea vrea, de urgență, demiterea lui Voiculescu
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.