Nicio decizie referitor la funcția cea mai înaltă de la Parchetul European, după ce negocierile dintre Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au fost amânate. Europarlamentarul Siegfried Mureșan a explicat cum stă situația, arătând că, cel mai probabil, o decizie în acest sens va fi luată abia după alegeri. Europarlamentarul spune și că în continuarea Laura Codruța Kovesi are șanse importante pentru postul din Parchetul European.

Parlamentul European are o poziție extrem de clară, stabilită ca urmare a unei audieri publice și ca urmare a două rânduri de voturi în două comisii de specialitate. Nu are sens să purtăm negocieri atât timp cât Consiliul UE nu este flexibil. Candidatul susținut de Parlamentul European are toate argumentele în favoarea sa: a fost situată pe primul loc în urma evaluării făcute de comitetul european de experți independenți, a devenit candidatul oficial al Parlamentului European ca urmare a unei audieri publice și a două rânduri de voturi transparente în cele două comisii de specialitate, are sprijinul transpartinic venit din mai multe instituții europene și are opoziția oamenilor certați cu legea. Cu cât oamenii certați cu legea se opun mai mult, cu atât lumea democrată e mai puternic convinsă că este candidatul potrivit.

Negocierile se vor relua când Consiliul va arăta flexibilitate. Menționez că joi, 18 aprilie, Parlamentul European își sistează activitatea, urmând perioada de campanie electorală. Dacă Consiliul nu vine la masa negocierilor până pe 18 aprilie atunci negocierile se vor relua după alegerile europarlamentare. Estimez că, după alegerile europarlamentare, prioritatea politică a Guvernului Franței va fi alta, nu cea de a obține funcția de procuror-șef european. Ca atare, candidatul român va fi într-o poziție mai bună după alegeri”, scrie europarlamentarul pe pagina sa de Facebook.

Articolul precedentSolicitare către autoritățile române în dosarul LCK: trebuie examinat rapid „și să renunțe la orice acuzație care ar putea fi motivată politic”
Articolul următorTudorel Toader despre OUG pe Justiție: „Articolul 73 litera a din Constitituție spune că regimul pedepselor și infracțiunile se stabilesc prin lege organică”