Sursa foto: Gândul.ro
Sursa foto: Gândul.ro

Europa se confruntă cu cea mai mare criză umanitară de la al Doilea Război Mondial. Este anunțul făcut de către comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, în cadrul unei conferinţe de presă susținute la București.

„Ce mă aduce de data aceasta în România este cea mai mare criză umanitară de pe continentul european de la cel de-al Doilea Război Mondial. Această criză, care are loc din cauza agresiunii ruse împotriva Ucrainei, ilegală, nejustificată şi neprovocată, aduce suferinţă enormă, pe care o vedeţi la televizor în fiecare zi. Ca în orice război, civilii plătesc cel mai mare preţ, copiii, femeile, femeile însărcinate, cum am văzut ieri, la Mariupol”, a spus comisarul.

Comisarul a declarat că sunt peste două milioane de refugiaţi din Ucraina care vin în Uniunea Europeană, respectiv un milion pe săptămână.

Comisia Europeană activează pe mai multe fronturi, fiind mobilizate fonduri iniţiale pentru ajutor umanitar, sub auspiciile ONU. Finanţarea pentru trei luni este complet asigurată, a mai declarat comisarul Janez Lenarcic.

Comisarul a mai precizat că valoarea ajutorului acordat se ridică la peste 100 de milioane de euro, amintind de crearea hub-urilor logistice în Polonia, România şi Slovacia. România a fost „unul dintre membrii cei mai activi şi constructivi din UE în ceea ce priveşte contribuţia la mecanismul de protecţie civilă”, a subliniat acesta.

„Motivele şi explicaţiile avansate de Moscova pentru această agresiune sunt false şi de neacceptat. Cred că (această criză – n.r.) nu ar fi trebuit să înceapă şi cred că trebuie să înceteze imediat. Dar, atât timp cât nu încetează, trebuie să oferim ajutor în Ucraina şi în ţările unde fug ucrainenii, care sunt în mare parte ţări vecine, să nu uităm de Republica Moldova”, a mai declarat comisarul european.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă l-a primit, joi, la Palatul Victoria, pe comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, ocazie cu care a evidenţiat importanţa sprijinului european pentru România şi Republica Moldova în vederea gestionării fluxului de refugiaţi din Ucraina.

Vizita comisarului european are loc în contextul operaţionalizării, începând de miercuri, a Hub-ului umanitar găzduit de România la Suceava, cu sprijinul Comisiei Europene.

Ce sumă a cheltuit România pentru sprijinirea refugiaților ucraineni

Articolul precedentGuvernul României, apel către populaţie: Să nu ne lăsăm conduşi de reacţii pripite
Articolul următorZelenski transmite un nou mesaj: Nu va mai rămâne nicio urmă din invazia rusă