Violeta Alexandru
Violeta Alexandru / Foto: Facebook

Violeta Alexandru intervine în scandalul publicării datelor despre vaccinare și, chiar dacă cel care a dispus controale este premierul Florin Cîțu, colegul său liberal, fostul ministru al Muncii subliniază că nu este nimic în neregulă ca românii să aibă acces la astfel de informații. Sub haștagul „#opiniedeliberal”, Violeta Alexandru scrie pe Facebook despre procedurile viciate din sistemul public și tactica de a ascunde date publice, făcând o comparație bazată chiar pe experiența sa la Ministerul Muncii.

Mai mult, Violeta Alexandru arată că sunt țări care oferă propriilor cetățeni astfel de informații și chiar mai mult, în timp ce în România se merge pe principiul „nu se poate”. Din punctul său de vedere, în astfel de situații decidenții ar trebui să nu se ferească să deranjeze. „Dacă te văd că te temi/că ești prea preocupat de imaginea publică/că vrei să îți faci prieteni, ești o țintă sigură”, avertizează fostul ministru al Muncii.

Violeta Alexandru este convinsă totodată că la un moment dat se va lămuri situația centrelor de vaccinare păstrate doar pentru cei „aleși” și că, mai importat decât orice este ca românii să își recapete încrederea în autorități.

Nu este nicio problemă cu publicarea datelor statistice despre vaccinare. Sunt date statistice. Americanii, partenerii noștri, ca să dau doar un exemplu, publică de ani buni ce nici cu gândul nu gândiți. Și sunt OK. România chiar este parte din Open Government Partnership lansat de americani în 2011. Publicarea de date deschise ține de sănătatea funcționării instituțiilor, pentru că tot ceea ce face sistemul public nu o face pentru el ci reprezintă un mijloc pentru a servi cetățenii. Nu are de ce să îi fie frică de ei.

Cele două experiențe de Ministru au fost lecții de viață pentru mine. …În 2020, fiecare statistică despre întârzierile caselor de pensii în calcularea sau recalcularea dosarelor făcea valuri în sistem. Cine rezistă acestor presiuni, vizibile și invizibile, face reforme. Adevărul este că un Ministru nu trebuie să se rezume la transparență, trebuie să lase schimbări și rezultate pentru oameni. Dacă se rezumă la transparență, riscă să ajungă dependent de like-uri pe facebook. Și poate mai mult.

Transparența până la detaliu trebuie să fie parte din măsurile de eficientizare a aparatului public. Când o instituție știe că datele despre munca sa sunt publice se va gândi de două ori dacă mai trage de timp sau nu. Nici nu trebuie să iei cine știe ce măsuri publice pentru performanța din administrație, transparența face cel puțin ½ din obiectivul denumit profesionalizare.
Transparența înseamnă să vrei să vezi unde greșești și să cauți să îndrepți. Asta nu înțelege sistemul public. Cine are puterea să vadă acest lucru, face reforme.

Ce s-a întâmplat cu cele 37 de centre de vaccinare din 48, cui se adresau ele și ce capacitate aveau, aceste aspecte vor fi lămurite. Asta este o altă discuție. Foarte importantă. Aici da, trebuie verificat, corp de control sau ce trebuie. Specialiștii au loc să explice pe acest subiect, bănuiesc că există explicații. Pentru toți românii care trebuie să aibă încredere că sunt respectați, indiferent de profesie, de vârstă, de statut social. Altfel, se acutizează acest sentiment că unii români sunt speciali și alții mai … fraieri. Dacă nu se explică, asumat, clar, aici se va ajunge. La un fenomen care va genera cele mai grave reacții în societate în general dar și în mediul politic. Aici răspunsul e clar: transparență totală în explicațiile oferite”, atrage atenția Violeta Alexandru.

Articolul precedentAsociația Municipiilor, condusă de Emil Boc, vrea să se respecte legea: transport gratuit pentru elevi de la bugetul de stat!
Articolul următorGeorgiana Hosu a câștigat aproximativ 4.500 euro lunar, în „perioada DIICOT”