O nouă critică vizavi de deciziile Guvernului din partea Asociației Municipiilor din Romania (AMR), în legătură cu un proiect de ordonanță de urgență, initiat de MEN, prin care se dorește ca responsabilitatea gratuității transportului pentru elevi să fie pasată autorităților locale. Deși președinte al AMR e chiar primarul liberal Emil Boc, planul coaliției de guvernare de a împovăra bugetele locale este taxat și se atrage atenția că în acest fel se încalcă legea.

Mai mult decât atât, AMR subliniază că nu pot fi schimbate regulile jocului din mers, dat fiind că bugetul deja a fost aprobat, fără a se avea în vedere o astfel de cheltuială.

În acest context, Asociația Municipiilor „roagă” Ministerului Educației Nationale și Ministerului Finanțelor Publice să se gândească totuși să respecte legea și obligația de a asigurara finanțarea transportului elevilor în interiorul municipiilor și orașelor de la bugetul de stat.

Legea 226/2020 (care a modificat Legea educației naționale) stipulează clar, fără echivoc, că:
„Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local şi judeţean, pe tot parcursul anului calendaristic” ,finanțarea asigurându-se de la bugetul de stat.

Urmare aprobării, de către Parlament, a Legii bugetului de stat pe anul 2021, municipiile și-au construit bugetele pe anul în curs plecând de la legislația în vigoare, respectiv de la asigurarea finanțării acestui capitol de cheltuieli de la bugetul de stat.

Aprobarea acestei ordonanțe de către Guvernul României, prin care se încearcă modificare legislației privind finanțarea de la bugetul de stat a transportului elevilor, prin OUG, dupa aprobarea bugetului în parlament, este de natură să creeze dezechilibre bugetare pe care municipiile nu le pot asigura din surse proprii, punând în pericol chiar funcționarea eficientă a sistemului de învățământ preuniversitar la nivel național.

Totodată se încalcă unul din principiile autonomiei locale, conform căruia nu se pot transfera responsabilități către autoritățile locale fără asigurarea sursei de finanțare”, se arată într-un comunicat de presă a AMR.

Articolul precedentBode, despre dosarul 10 August: „Dacă sunt probe noi se poate formula o nouă cerere de reluare”
Articolul următorVioleta Alexandru și opinia sa „de liberal”: „Nu este nicio problemă cu publicarea datelor statistice despre vaccinare”