Sursa foto: Antena3

Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat, joi, la sediul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” din Craiova,  Brigada Multinațională Sud-Est a NATO, alături de ministrul Apărării Vasile Dîncu.

Șeful statului a declarat că România a obținut rezultate remarcabile din punct de vedere diplomatic și militar, făcând referire la mobilizarea celor 1000 de soldați americani la noi în țară.

De asemenea, Iohannis a amintit faptul că după ce Rusia a anexat Crimeea, NATO a început un proces de adaptare, iar țara noastră s-a oferit să lucreze „în deplină unitate” pentru a întări Flancul Estic al Alianței.

Iohannis: „Vom mobiliza în continuare capabilitățile militare”

„În timpul relativ scurt am înregistrat progrese semnificative în ce privește creșterea capacității operaționale. NATO promovează și asigură apărarea colectivă a statelor membre, apără valorile democratice, facilitează cooperarea între aliați și previne conflictele. Brigada sud-est este parte a acestor demersuri”, a declarat șeful statului.

Totodată, președintele Iohannis a adăugat că România își va îndeplini obligațiile în cadrul Alianței Nord-Atlantice, afirmând că ultimele decizii luate de SUA și Franța, de a trimite soldați în țara noastră, reprezintă un „semnal ferm de coerență și consistență.”

 Șeful statului a salutat angajamentul solid al Poloniei în România, precizând că reprezintă expresia concretă a parteneriatului București-Varșovia. Mai mult, Iohannis a reamintit că statul va aloca în continuare 2% din PIB pentru Armată, ceea ce va duce la creșterea continuă de apărare a țării noastre.

„Suntem preocupaţi să consolidăm capacitatea de reacţie şi rezilienţa instituţiilor publice, dar şi la nivelul întregii societăţi, pe fondul intensificării provocărilor de securitate de toate tipurile şi în toate mediile, în special a celor de tip hibrid”, a mai declarat Iohannis.

De asemenea, șeful statului a mai precizat că Brigada Multinațională Sud-Est este parte a demersurilor NATO ce promovează apărarea colectivă și apără valorile democratice.

„Iată de ce NATO reprezintă, fără niciun dubiu, cea mai solidă garanţie de securitate pentru România, aspect deosebit de important, mai ales în condiţiile acutizării riscurilor, ameninţărilor şi provocărilor la adresa securităţii europene”, a mai explicat preşedintele Iohannis.

În încheierea mesajului său, șeful statului le-a mulțumit militarilor prezenți pentru profesionalismul de care dau dovadă în procesul de instruire și în misiunile multinaționale la care participă.

Iohannis: „Riscurile s-au amplificat”

Articolul precedentDîncu susține că România este pregătită pentru efectele colaterale care ar putea fi legate de un conflict între Rusia și Ucraina
Articolul următorPrimăria Capitalei riscă insolvenţa. Primarul general este singurul care poate genera bugetul
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.