Sursa foto: Ziua de Cluj

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, că țara noastră a făcut eforturi continue pentru a avea echipamente performante și pentru a optimiza pregătirea structurilor militare prin exerciții tot mai complexe.

De asemenea, șeful statului a vorbit și despre modul în care România s-a pregătit de-a lungul anilor pentru modernizarea Armatei Române.

„Am avut discuții bune despre capacitățile tehnice și pregătirea aeronavelor și forțelor prezente aici. Mă bucur că avem rezultate concrete ale procesului de modernizare aeriene dar și a forțelor terestre. Două componente de bază a armatei noastre. România a luat primele masuri pentru modernizarea forțelor armate încă de la începutul anului 2015 odată cu semnarea acordului politic pe care l am inițiat și prin care am decis atunci alocarea a 2% din PIB pentru apărare, pentru o perioadă de cel puțin 10 ani”, a declarat președintele României.

Klaus Iohannis: „Romania acționează ferm și consecvent pentru consolidarea solidarității și a unității NATO”

Totodată, șeful statului a menționat faptul că riscurile și amenințările la adresa securității regionale s-au amplificat, precizând că există tendințe de revenire la politica de forță și de contestare a actualei ordini internaționale liberale.

„În aceste condiții trebuie să fim foarte bine pregătiți pentru a contracara acțiunile agrsive, inclusiv de tip hibrid. Romania acționează ferm și consecvent pentru consolidarea solidarității și a unității NATO, iar relația transatlantică reprezintă un element principal de susținere a coeziunii aliate”, a mai spus Iohannis.

De asemenea, președintele a salutat deciziile anunțate de Macron și Biden privind desfășurarea de forțe militare în țara noastră, precizând că reprezintă „contribuții extrem de relevante la efortul comun de descurajare și apărare în sudul flancului estic la Marea Neagră.”

„Am fost în toată această perioadă și suntem în contact strâns la nivel diplomatic și tehnic pentru stabilirea detaliilor și datelor exacte ale desfășurării activităților militare americane și franceze în România”, a mai spus șeful statului.

În încheierea mesajului său, Iohannis a lăudat Armata Română pentru dedicarea sa în apărarea independenței, integrității și suveranității României, afirmând că cetățenii au un respect deosebit pentru realizările profesionale și dorința „de autodepășire” ce caracterizează militarii români.

„Vă îndemn să vă pregătiți și în continuare cu aceeași tenacitate și dăruire pentru nobila măsure de apărare a României. Vă doresc mult succes și sănătate”, a concluzionat Iohannis.

Iohannis a discutat cu președintele Ucrainei despre situația tensionată din regiune

Articolul precedentScandalul cu Arșinel și Nicușor Dan – ieftin și degeaba
Articolul următorBăsescu, amendat: “Afirmațiile postate fac legătura dintre apartenența etnică și infracționalitate”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.