Sursa Foto: Facebook

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut noi precizări în privința revenirii structurii anului școlar la trimestre, așa cum a fost până înainte de 1998. Mai mult, acesta afirmă că este o „posibilă propunere pe care Ministerul Educație o susține”, iar decizia finală ar putea veni doar după consultarea cu cei direct implicați, adică elevi, profesori și părinți. Asta în ciuda „săgeților” venite dinspre reprezentanți ai industriei ospitalității care îi cer ministrului să nu se mai ia astfel de decizii fără consultarea Ministerului Turismului și al federațiilor din turismul românesc.

„Împărţirea pe trimestre este o poziţionare naturală inclusiv din perspectiva vacanţelor intertrimestriale. Am putea avea o vacanţă de 17 zile în perioada sărbătorilor de iarnă, care separă primul trimestru de cel de-al doilea şi o altă vacanţă de 12 zile, în perioada sărbătorilor Pascale, care să cuprindă care să cuprindă şi sărbătorile ortodoxe şi pe cele catolice. Împărţirea pe trimestre permite o mai bună organizare a materiei, dar şi o evaluare formativă şi sumativă mai coerentă. Este important să însoţim această schimbare de formă (de structură de an şcolar) de schimbări de conţinut din perspectiva evaluărilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Antena 3.

Totodată, acesta a reamintit de cele două săptămâni de vacanță, una în octombrie, de care să beneficieze toți elevii, indiferent de ciclu, în forma actuală fiind numai pentru cei de la preșcolar până la gimnazial, inclusiv, a doua în februarie, benefică pentru practicarea sporturilor de iarnă.

Această propunere a fost bine primită de către elevi, car, prin intermediul Consiliului Național al Elevilor i-au transmis ministrului Cîmpeanu că este nevoie de mai mult, de trecere de la faza de propunere la cea de proiect. De asemenea, a mai precizat Robert Avram, prin revenirea la trimestre se realizează acel echilibru între cele trei perioade.

Reamintim că anul trecut, ordinul de ministru privind structura anului școlar 2021-2022 a fost publicat în Monitorul Oficial în 16 februarie.

Ce spun cei din industria ospitalității

Corina Martin, fost președinte al ANAT, a declarat, la Digi 24, că se opune intenției anunțate de către ministrul Cîmpeanu cu privire la posibila structură a anului școlar, care ar urma să înceapă de la 5 septembrie. „Pentru noi, cei de pe Litoral, dar nu numai, ci și cei din Deltă, Valea Prahovei, Maramureș sau oriunde, este o veste extrem de proastă. Dacă școala începe la 5 septembrie, sezonul de vară se scurtează, iar pentru noi pe Litoral, unde sezonul este foarte scurt înseamnă o pierdere foarte mare. Prima noastră reacție este să nu se mai ia asemenea decizii la Ministerul Educației, fără consultarea Ministerului Turismului și, implicit, a noastră, federațiilor din turismul românesc, astfel încât să asistăm, ca în fiecare an, să se schimbe data începerii anului școlar și să nu ne putem face niciun fel de previziuni”, a afirmat Corina Martin.    

Consiliul Naţional al Elevilor: „Structura anului şcolar necesită propuneri concrete”

Articolul precedentPus sub control judiciar după un flagrant cu 3.000 de lei
Articolul următorMAE l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la București