Procurorii propuși de Ministerul Justiței pentru a face parte din Parchetul European au fost acceptați de Colegiul unității. Numele celor șase procurori sunt Dana-Manuela Ana, Dana-Cristina Bunea, Camelia-Elena Grecu, Constantin Irina, Florin Bogdan Munteanu și Jean-Nicolae Uncheșelu. Patru dintre aceștia vin de la Direcția Națională Anticorupție, Dana-Cristina Bunea este procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în timp ce Florin Bogdan Munteanu a soluționat dosare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași.
MJ a făcut selecția procurorilor pe 29 ianuarie, iar procurorii europeni delegați în România vor acționa în numele Parchetului European (EPPO) în statele lor membre și vor avea aceleași competențe ca procurorii naționali în ceea ce privește investigațiile, urmăririle penale și trimiterea în judecată. EPPO va ancheta și urmări penal fraude și alte infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene.
„Avem, așadar, la nivel naţional, instrumentele necesare sprijinirii acestui nou organ independent al Uniunii Europene, singurul organ european cu atribuții de urmărire penală. Acum ne vom concentra pe aplicarea prevederilor legale, pe măsurile instituţionale, bugetare şi de pregătire profesională a tuturor celor care, direct sau indirect, vor sprijini EPPO în misiunea acestuia.
România a fost printre primele state care au susținut înființarea Parchetului European, atât în procesul de negociere a Regulamentului EPPO, cât și în etapele de operaționalizare a noului organ jurisdicțional al Uniunii. EPPO va avea un rol esențial, inclusiv din perspectiva consolidării statului de drept în Europa, în combaterea infracţiunilor ce pot afecta interesele financiare ale Uniunii Europene. Activitatea operațională a EPPO este preconizată a începe în curând. Misiunea lui va fi cu atât mai importantă în perioada următoare, când vor fi disponibile fonduri semnificative din bugetul pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027, în sumă de 1074.3 miliarde EUR, și din pachetul de redresare post-pandemic Next Generation EU, în valoare de 750 miliarde EUR”, se arată într-un comunicat de presă al MJ.