Realitatea.Net

Vladimir Putin a anunțat că armata rusă se va retrage din Kazahstan după ce își încheie misiunea, relatează AFP. Președintele rus a declarat că Rusia nu tolerează „revoluțiile colorate”, iar ceea ce s-a întâmplat în țara asiatică reprezintă o agresiune a terorismului internațional.

Mai mult, liderul de la Moscova e de părere că cei care s-au ridicat împotriva puterii de la Kazahstan au avut experiență în luptă și au fost formați în centre din străinătate.  

„Noi înţelegem că nu este vorba nici despre ultima tentativă de amestec în afacerile ţării noastre. Nu vom lăsa situaţia să fie perturbată la noi şi nu vom lăsa să se dezvolte scenariile aşa-ziselor revoluţii colorate”, a declarat Putin.

Au început negocierile dintre SUA și Rusia la Geneva

Reamintim că la o săptămână de la revoltele din Kazahstan, peste 8.000 de persoane au fost arestate și zeci de oameni au fost uciși în conflictul cu forțele armate.

De asemenea, astăzi, 10 ianuarie, au loc negocierile oficiale între delegațiile din SUA și Rusia cu privire la situația tensionată de la frontiera cu Ucraina. Statele Unite au anunțat că nu sunt dispuse să discute despre limitarea desfășurării forțelor americane în țările NATO din regiune.

Discuțiile sunt conduse de secretarul de stat adjunct Wendy Sherman și ministrul de externe adjunct Serghei Riabkov. Cei doi oficiali s-au întâlnit pentru prima dată pe 28 iulie 2021 la reprezentanța permanentă a Statelor Unite, iar apoi la cea rusă, pe 30 septembrie.

Reamintim că Moscova continuă să trimită la granița cu Ucraina forțe și echipamente, amenințând că va interveni militar dacă NATO nu își va retrage forțele armate din estul Europei. De asemenea, miercuri, 12 ianuarie, va avea loc o reuniune specială a Consiliului NATO-Rusia la Bruxelles, iar joi, 13 ianuarie, o sesiune a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, la Viena.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat în urmă cu câteva zile că există un risc real de conflict în Ucraina din cauza militarilor ruși mobilizați la granița cu această țară.

Președintele american Joe Biden l-a avertizat pe liderul de la Kremlin că în cazul în care va decide să atace Ucraina, Rusia riscă sancțiuni „cum nu a mai văzut până acum.”

Secretarul general al NATO avertizează: „Riscul unui conflict Ucraina-Rusia este real”

Articolul precedentCristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene, susține că România va bifa absorbţia a 3,9 miliarde de euro din PNRR
Articolul următorCum au transformat autoritățile din Hunedoara „gestionarea deșeurilor” în „favorizarea” operatorilor de salubritate. Cifre oficiale(I)
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.